Ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία: Δύο ομάδες με«κοινές ανησυχίες»
Είναι οι «απελευθερωμένοι», εκείνοι που δεν περιμένουν τίποτα και «χτυπούν» (με ερωτήσεις) είτε ομαδόν είτε κατά μόνας. Είναι οι «ενοχλημένοι», εκείνοι που περίμεναν κάτι αλλά δεν τους προέκυψε και αναμένουν ελπίζοντας.
Είναι οι «αυτόνομοι», εκείνοι που δεν έχουν κόψει τους κάβους αλλά διατηρούν το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους και βεβαίως είναι και οι «νομοταγείς». Οι αποχρώσεις στο εσωκομματικό «ψηφιδωτό» της ΝΔ ποικίλλουν και οι διαστρωματώσεις τέμνονται.
Ετσι, μεταξύ των «11» και των «8» που ταρακούνησαν προσφάτως τα νερά με τις ερωτήσεις τους, συνυπάρχουν «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούν αναγκαία ως «ομάδα».
Το εσωκομματικό τοπίο έχει πολλές απρόβλεπτες παραμέτρους. Οι παραδοσιακοί πυλώνες των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών», συμπεριλαμβανομένων των «μοναχικών λύκων», διατηρούν τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά τους και «συναντώνται» στο πεδίο των κοινών ανησυχιών και προβληματισμών για την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Με μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που επιδίδονται τον τελευταίο καιρό στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση: «Αυτή είναι η δουλειά των βουλευτών.
Ενα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι το κοινοβουλευτικό έργο», είπε προσφάτως (στο Mega) ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να καταδείξει ότι η κατάθεση ερωτήσεων εκ μέρους των ανησυχούντων βουλευτών δεν συνιστά «εσωκομματική αντιπολίτευση» (ελλείψει συγκροτημένης και δυναμικής αντιπολίτευσης από τα υπόλοιπα κόμματα).
Προβληματισμένοι
Η κινητικότητα ωστόσο μεταξύ των δυσαρεστημένων είναι μια πραγματικότητα. Λέγεται μάλιστα ότι ετοιμάζεται και νέα ερώτηση βουλευτών.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί «γαλάζιοι» εμφανίζονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους προβληματισμένοι για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες – ακρίβεια, αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, funds και servicers, πορεία υλοποίησης έργων και χρηματοδοτήσεων στις πληγείσες περιοχές (Θεσσαλία), προμήθειες και χρεώσεις των τραπεζών, ακόμα και η φορολόγηση των… φιλοδωρημάτων μέσω POS, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο κ.λπ.
Οι ίδιοι γίνονται κοινωνοί των αντιδράσεων και πιέσεων των πολιτών όπως φαίνεται από την ανταπόκριση που βρήκαν οι ερωτήσεις που έχουν καταθέσει.
Οπως έλεγαν βουλευτές από τους «11» (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο διαγραφείς Μάριος Σαλμάς), οι οποίοι είχαν φέρει στη Βουλή το θέμα των «κόκκινων» δανείων, «λαμβάνουμε εκατοντάδες e-mail από συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και βρίσκονται στο έλεος των servicers», ενώ άλλος συνάδελφός του σημείωνε με νόημα ότι «ψάχνουμε να βρούμε αυτά τα funds, ποια είναι, πού βρίσκονται και δεν μπορούμε…».
Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες τους αντικατοπτρίζουν και το «χάσμα» που υπάρχει με υπουργούς οι οποίοι σπεύδουν εσχάτως να κατευνάσουν τα πάθη των βουλευτών με «τραπεζώματα», «τσιμπούσια» και πιο θεσμικού τύπου «μασάζ» με πολύωρες συζητήσεις στη Βουλή, ενώ αναμένονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες ζυμώσεων.
Και ναι μεν μπορεί να φαντάζει μια φυσιολογική διαδικασία η κατάθεση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση από τους… κυβερνητικούς βουλευτές, ωστόσο, εμπεριέχει και κάποια στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ της ηγεσίας καθώς εκφράζουν έστω και εμμέσως την αμφισβήτηση πολιτικών και χειρισμών.
«Ο ρόλος του βουλευτή δεν περιορίζεται στον ρόλο του… τροχονόμου, είμαστε εδώ για να ελέγχουμε και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται την κυβερνητική πολιτική», έλεγε κάποιος χαρακτηριστικά.
Η «κατηγοριοποίηση» των «γαλάζιων» δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά οργανωμένου φραξιονισμού, ωστόσο υπάρχουν κοινά πεδία αναφοράς, προβληματισμού και αναζήτησης για ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής, καθώς και ιδεολογικές συγγένειες πάνω σε κομβικά θέματα με ταυτοτικά γνωρίσματα (νόμος για ομόφυλα ζευγάρια, ελληνοτουρκική προσέγγιση κ.λπ.).
Οι «διαδρομιστές» του Κοινοβουλίου είδαν ως μη τυχαίο το γεγονός ότι η ερώτηση των «8» (Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Τάσος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης) για την επέκταση της φαρμακευτικής δαπάνης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι διαφορετικοί από τους «11» και κινούνται στην πλειονότητά τους στο «κλίμα Σαμαρά» αλλά και στο «κλίμα Καραμανλή», κατατέθηκε μετά τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη προς Σαμαρά και Καραμανλή για το street party στη Ρηγίλλης, ενέργεια που φέρεται να μην… ενθουσίασε καθόλου τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, οι οποίοι άλλωστε δεν συμμετείχαν στο κομματικό reunion πιστοποιώντας το χάσμα που υπάρχει.