Πράσινη μετάβαση: Οι φωνές που ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες δυναμώνουν
To «Drill, baby, drill…» του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας – σλόγκαν που χρησιμοποίησε το 2008 ο πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάικλ Στιλ – παρασύρει στους ρυθμούς… του όχι μόνο τις ρυπογόνες πετραλαϊκές για επιπλέον εξορύξεις ορυκτών καυσίμων αλλά και την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Οι φωνές στην ΕΕ και εντός της χώρας που ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες στην επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης δυναμώνουν.
Ευρώπη
Και βέβαια τα καμπανάκια κινδύνου άρχισαν να ηχούν πιο δυνατά από τις βιομηχανίες της Ευρώπης στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Οταν λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανίας διέκοψαν τη λειτουργία τους στην 15 ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες αλουμινίου, πυριτίου και ψευδαργύρου.
Οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έθεσε η ΕΕ με το περίφημο Green Deal το 2019 ναι μεν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ίδια στιγμή όμως, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί φορείς, βρίσκει τα κράτη – μέλη χωρίς βιομηχανική παραγωγή αλλά και με χαμηλή ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών του πλανήτη.
Ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα μεγάλωσε. Δηλαδή ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ασφυκτιούσαν από τις ασφυκτικές εκπομπές ρύπων μετανάστευσαν όχι μακριά, δίπλα στα σύνορα της Ευρώπης, π.χ. στην Τουρκία.
Η στροφή της Ελλάδας
Η χώρα μας με τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019 ήταν πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, με τον Πρωθυπουργό από το βήμα του ΟΗΕ να ανακοινώνει πριν από πέντε χρόνια το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Ο λιγνίτης το εθνικό μας καύσιμο που οδήγησε τη χώρα από το 1950 και μετά στον εξηλεκτρισμό της και τη εκβιομηχάνισή της θα μείνει κάτω από τη γη μετά το 2028.
Ταυτόχρονα, από το 2019 και μετά ήταν θεαματική η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ηλεκτρική ενέργεια
Πριν από πέντε χρόνια το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που παραγόταν ήταν από φωτοβολταϊκά και αιολικά και σήμερα φτάνει το 60%.
Οι εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκαν κατά 68% σε σχέση με το 2012.
Πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι έχουμε πλεόνασμα 10 εκατ. σε δικαιώματα ρύπων, τα οποία ζητούνται να αγοραστούν από σκανδιναβικές χώρες.
Την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο φρόντιζε να τονίζει την πρωτοπορία της χώρας αλλά και την έμφαση των πολιτικών της στην πράσινη μετάβαση.
Ωστόσο, η στροφή της Ελλάδας άρχισε να γίνεται ορατή τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και από μεγάλες επιχειρήσεις.
Πριν από ένα χρόνο κορυφαίοι επιχειρηματίες και στελέχη όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) αλλά και ο CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης τόνιζαν και επεσήμαναν την ανάγκη για «στροφή στον ρεαλισμό».
Κριτική στις Βρυξέλλες
Φράση του Σιάμισιη, ενώ και οι Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος ασκούσαν έντονη κριτική στις Βρυξέλλες για πολιτικές και ολιγωρίες που πνίγουν την επιχειρηματικότητα αλλά και την κοινωνική συνοχή, όπως στο θέμα της πράσινης μετάβασης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στις 14 Ιανουαρίου στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σηματοδοτεί και επίσημα τη στροφή της πολιτικής στην Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση.
Με αφορμή τις υψηλές τιμές στην ενέργεια ζητά τον περιορισμό του κόστους που προκύπτει από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων αλλά και την ευελιξία ώστε κάθε κράτος – μέλος να επιλέγει τον τρόπο για τη μείωση του άνθρακα.
Βολονταριστές
Ο ίδιος στη συζήτηση που είχε στις 21 Ιανουαρίου με τον Ενρίκο Λέτα γίνεται πιο ξεκάθαρος υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε καταστροφή της βιομηχανίας αλλά και πως ίσως στην Ευρώπη ήμασταν βολονταριστές στο θέμα της πράσινης μετάβασης.
Πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση κάνει γνωστό ότι ένας ακόμη πετρελαϊκός κολοσσός η Chevron – μετά την ExxonMobil – ζητά δικαιώματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκηρύσσει νέο διεθνή διαγωνισμό για καινούργια παραχώρηση «Νότια της Πελοποννήσου».
Οι κίνδυνοι για την περαιτέρω αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της ΕΕ αλλά και της ελληνικής οικονομίας είναι ορατοί. Το κατέβασμα των υψηλών ταχυτήτων στην πράσινη μετάβαση είναι αναπόφευκτο.