Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με πρόταση δύο σημείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη χρηματοδότηση μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρωθυπουργός προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί χώρος για τις επενδύσεις στην άμυνα.
Στην πρόταση αυτή είναι η εξαίρεση των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Όπως ισχύει τώρα.
Σύμφωνα με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η πρόταση της Αθήνας θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Συζήτηση γίνεται ενόψει των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου. Επίσης με αφορμή τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Δείπνο με Ρούτε και Στάρμερ
Σύμφωνα πληροφορίες στο γεύμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε , ενώ στο δείπνο των 27 θα συμμετάσχει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κ. Στάμερ. Στο τραπέζι είναι και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια και την άμυνα.
Ήδη οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποστηρίξει την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο Πρωθυπουργός, από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Τουσκ με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φορ Ντε Λάιεν , είχε προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με ένα εγχείρημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους.
Τέλος η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους 19 της ΕΕ που, με πρωτοβουλία της Φινλανδίας, υπέγραψαν την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.