Γεραπετρίτης – Αλ-Σάρα: Πρώτη επίσκεψη στη Δαμασκό με μηνύματα και για την ΑΟΖ
Μηνύματα εντός και εκτός Δαμασκού εξέπεμψε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τα όσα δήλωσε μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Συρία όπου συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Αχμέντ Αλ-Σάρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ασάντ Αλ-Σαϊμπανί. Η συζήτηση στο Λαϊκό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός ο έλληνας ΥΠΕΞ, επικεντρώθηκε στους «νέους θεσμούς» που θα εγκαθιδρυθούν στη Συρία «μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Ασαντ» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης – οι οποίοι θα πρέπει να είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί και να εδράζονται στο κράτος δικαίου.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε αναφορικά με τους «νέους θεσμούς» πως θα πρέπει να είναι και «συμβατοί με το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαιτέρως με το Δίκαιο της Θάλασσας», με την τελευταία αποστροφή του να παραπέμπει ευθέως στον κίνδυνο που ελλοχεύει για Αθήνα και Λευκωσία μέσα από την πιθανή υπογραφή παράνομης τουρκοσυριακής ΑΟΖ, η οποία θα αγνοεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή. Η συγκεκριμένη δήλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα υπό το πρίσμα της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ-Σάρα στην Αγκυρα έπειτα από επίσημη πρόσκληση του τούρκου προέδρου, στο πλαίσιο της οποίας διαφάνηκε ακόμη μια φορά η επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα της Συρίας και εν γένει στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
Εχοντας μόλις περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή (σε Κατάρ, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ο Γιώργος Γεραπετρίτης προέταξε χθες και το «ατού» της Ελλάδας να μπορεί να λειτουργεί ως «αξιόπιστος συνομιλητής του αραβικού κόσμου», σημειώνοντας πως επιθυμία της χώρας μας είναι να είναι «παρούσα» για τη διασφάλιση «της ηρεμίας και της ευημερίας στην περιοχή».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε εμφατικά και το «ισχυρό ενδιαφέρον» για τη χριστιανική κοινότητα της Συρίας ενώ ο έλληνας ΥΠΕΞ κατέστησε σαφή την επιθυμία της Αθήνας να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο» στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δαμασκό τόσο διμερώς όσο και μέσω ΕΕ και ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Προτεραιότητα – προς το συμφέρον της Αθήνας – εξάλλου αποτελεί η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε προς τη μεταβατική ηγεσία της χώρας την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς επίσης και τεχνογνωσία ως προς την οικοδόμηση στέρεων θεσμών.