Σαντορίνη: Άμεσα θα γίνει λιμάνι εκκένωσης από τον Στρατό
Με ρυθμό 7 χιλιοστών ημερησίως μετατοπίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ανυδρος, ένα νησάκι με έκταση 1,2 τ.χλμ. που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σεισμικής έξαρσης στο Αιγαίο. Την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς μετέβη στη νησίδα μαζί με τον επίκουρο καθηγητή του ΕΚΠΑ Βασίλη Σακκά και εγκατέστησαν έναν γεωδαιτικό σταθμό υψηλής ακρίβειας, ώστε να παρατηρήσουν τις κινήσεις του εδάφους στην Ανυδρο, αν, δηλαδή, μετακινείται, περιστρέφεται, ανυψώνεται ή βυθίζεται.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που προέρχονται από τον σταθμό, η Ανυδρος μετατοπίζεται με ρυθμό 7 χιλιοστών την ημέρα προς δυτικά – νοτιοδυτικά ενώ παρατηρείται και ταυτόχρονη κίνηση προς τα κάτω κατά 6 χιλιοστά. Δηλαδή υπάρχει βύθιση. Οπως εξηγεί ο δρ Γκανάς, το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2011, όταν και πάλι η περιοχή είχε διεγερθεί ηφαιστειακά και σεισμικά, όμως τότε ήταν σε πολύ μικρότερο βαθμό. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ολόκληρη η περιοχή της Ανύδρου βρίσκεται σε μια κινητικότητα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» λέει.
Στο μεταξύ η σεισμική ακολουθία στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται, με 5,1 ρίχτερ να εκδηλώνονται χθες το πρωί ύστερα από μια σχετική ύφεση που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να εκτονωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι τα φαινόμενα που σχετίζονται με την κίνηση του μάγματος κρατάνε μήνες, παρουσιάζουν παροδικές υφέσεις και εξάρσεις. Μια αντίστοιχη κατάσταση στη Νίσυρο κράτησε 11 μήνες το 2011. Το 1996 έφτασε να δημιουργήσει μέχρι και ρωγμές στην επιφάνεια. Είναι φαινόμενα που κρατάνε πολύ, δηλαδή κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μικρές αυξήσεις και μικρές υφέσεις. Εχει ένα καλό ότι γενικά δεν κάνει μεγάλους σεισμούς. Αλλά κρατάει ένα χρονικό διάστημα» είπε ο εκπρόσωπος των επιστημονικών επιτροπών που παρακολουθούν το φαινόμενο, καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Για τον λόγο αυτό το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει υψηλό. Οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η πολιτεία σχεδιάζει τη δημιουργία λιμένος διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία της Σαντορίνης, όπου θα μπορούν να δένουν επιβατηγά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Η υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει άμεσα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με την Πολιτική Προστασία και τον ανάδοχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιμάνι διαφυγής θα δημιουργηθεί στη Βλυχάδα.
Ο Κικίλιας τόνισε ότι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί πλήρης επιχειρησιακή δύναμη, που περιλαμβάνει τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, παραπλέοντα πλοία για άμεση επέμβαση, δυνάμεις του ΕΚΑΒ και νοσηλευτικό προσωπικό, υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ με εφεδρικά υλικά για άμεση αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που διαθέτουν ειδικά οχήματα επικοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η αποστολή μηνυμάτων 112 ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Χθες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας πραγματοποίησε αυτοψία στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης, στο ύψος του τελεφερίκ, το οποίο αντιμετωπίζει κίνδυνο κατολισθήσεων. Οπως είπε στα «ΝΕΑ», «το παλιό λιμάνι αντιμετωπίζει προβλήματα. Είναι μια περιοχή από την οποία διέρχονται ένα εκατομμύριο τουρίστες και θα προτείνουμε την υλοποίηση έργων για την ενίσχυση της ασφάλειας, με στόχο να προλάβουμε το καλοκαίρι». Σχολιάζοντας την αναστάτωση που προκλήθηκε στο νησί εξαιτίας της βοής που συνοδεύει για αρκετή ώρα την εκδήλωση σεισμικών δονήσεων ο Λέκκας εξήγησε ότι «ο θόρυβος που ακούγεται είναι αποτέλεσμα της διάχυσης των σεισμικών κυμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας».
Ηφαίστειο
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε τις απόψεις περί γένεσης νέου ηφαιστείου στην περιοχή της Ανύδρου αλλά και τα περί επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Ο ίδιος εξήγησε πως τα πετρώματα στη διεγερθείσα περιοχή δέχονται πιέσεις από τα τεκτονικά ρήγματα και ότι αυτές οι πιέσεις, σε συνδυασμό με τις κινήσεις του μαγματικού υλικού, προκαλούν τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το μάγμα θα καταφέρει να τρυπήσει και θα φτάσει να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο. Υπάρχει μια απειροελάχιστη τέτοια πιθανότητα. Εχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο και μάλιστα σε πολύ πιο λεπτούς φλοιούς. Εδώ το τσόφλι το δικό μας είναι πολύ χοντρό, είναι 7-8 χιλιόμετρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει ο ανώτερος φλοιός εκεί πέρα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει κανένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο επιστημονικής φαντασίας». Το ωκεανογραφικό «Αιγαίο», πλέει από χθες και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις προσβάσεις του Αργολικού Κόλπου μέχρι και τα Αντικύθηρα στο πλαίσιο μετρήσεων που θα χρησιμεύσουν στην επικαιροποίηση της χαρτογράφησης των ρηγμάτων της περιοχής, έχοντας ολοκληρώσει τις αντίστοιχες μετρήσεις στη Σαντορίνη και τη Αμοργό.