Добавить новость
ru24.net
Ta Nea
Февраль
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28

Ο Τούθμωσις, 103 χρόνια μετά τον Τουταγχαμών

0
Ta Nea 

Τη στιγμή που ο βρετανός αρχαιολόγος δρ Πιρς Λίθερλαντ είδε ότι η οροφή του ταφικού θαλάμου που ανέσκαπτε στο Θηβαϊκό Ορος, περίπου 2,4 χλμ. δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων, στο Λούξορ, κοσμούνταν με μπλε και κίτρινα αστέρια και με αποσπάσματα από το Βιβλίο του Αμντουάτ – ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κείμενα που χρησιμοποιούνταν στους βασιλικούς τάφους της αρχαίας Αιγύπτου –, συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: στον πρώτο τάφο φαραώ που εντοπίστηκε μετά το 1922, τη χρονιά που βρέθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών.

Ο λαξευμένος σε βράχο τάφος που ως τώρα ήταν γνωστός ως C4 ανήκε στον Τούθμωση Β’, που βασίλεψε από το 1493 έως το 1479 π.Χ.

Ενας διάδρομος καλυμμένος με λευκό επίχρισμα οδήγησε τον αρχαιολόγο – που ερευνά στην περιοχή την τελευταία δεκαετία – στον τάφο. Χρειάστηκαν, ωστόσο, μήνες για να καθαριστούν τα υπολείμματα από πλημμύρες στον διάδρομο που βρίσκεται 1,4 μ. ψηλότερα από τον ταφικό θάλαμο.

Οσο διαρκούσε αυτή η διαδικασία, η ομάδα των ανασκαφέων εκτιμούσε ότι ο τάφος ανήκε σε κάποια σύζυγο αιγύπτιου ηγέτη.

«Ενιωσα μια απίστευτη αίσθηση αμηχανίας» εκείνη τη στιγμή, είπε στο BBC.

«Οταν βγήκα έξω, η γυναίκα μου με περίμενε και το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε δάκρυα». Στη συνέχεια, ξεκίνησε να καθαρίζει τα κατάλοιπα από τις πλημμύρες, αναμένοντας να βρει τα ίχνη της ταφής από κάτω.

Είχε πλημμυρίσει

«Στην πραγματικότητα, ο τάφος ήταν εντελώς άδειος, όχι επειδή είχε συληθεί, αλλά επειδή τον είχαν αδειάσει σκόπιμα.

Είχε πλημμυρίσει, περίπου έξι χρόνια μετά την ταφή, εξαιτίας τού ότι είχε κατασκευαστεί κάτω από έναν καταρράκτη», εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Τα λείψανα του φαραώ μεταφέρθηκαν μέσω ενός δευτερεύοντος διαδρόμου και τοποθετήθηκαν σε κάποιον άλλο θάλαμο. «Σταδιακά, όμως, καθώς κοσκινίζαμε όλο το υλικό – τόνους θρυμματισμένου ασβεστόλιθου – ανακαλύψαμε μικρά θραύσματα αγγείων από αλάβαστρο, στα οποία αναγραφόταν το όνομα του Τούθμωση Β΄».

Τα μικρά αυτά τμήματα αλαβάστρου εκτιμάται ότι προέρχονταν από κάποια, λίγα, αντικείμενα που έσπασαν κατά τη μεταφορά.

Ατύχημα που αποδείχθηκε ευτύχημα στην προκειμένη περίπτωση αφού χάρη σε αυτά αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου.

Η ανακάλυψη έγινε από μια κοινή αρχαιολογική αποστολή που συγκροτήθηκε από το Ερευνητικό Ιδρυμα του Νέου Βασιλείου, ένα ανεξάρτητο βρετανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, και το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στο πλαίσιο ενός έργου που συνδέεται με το Ιδρυμα Αρχαιολογικών Ερευνών ΜακΝτόναλντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Λύνει ένα μυστήριο

«Η συγκεκριμένη ανακάλυψη λύνει ένα μεγάλο μυστήριο της αρχαίας Αιγύπτου: την τοποθεσία των τάφων των πρώτων βασιλέων της 18ης δυναστείας. Ο τάφος αυτού του προγόνου του Τουταγχαμών δεν είχε βρεθεί ποτέ, επειδή πάντα πιστευόταν ότι βρισκόταν στην άλλη πλευρά του όρους», λέει ο αρχαιολόγος για το νέο εύρημα που συνδέεται με τον σύζυγο και ετεροθαλή αδελφό της Χατσεψούτ.

Η ομάδα των ερευνητών δεν αποκλείει να βρεθεί και ο δεύτερος θάλαμος, όπου έχει γίνει η μεταφορά της ταφής του φαραώ.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό και ο χώρος είναι ασύλητος θα γραφεί μια νέα εξαιρετικά πολύτιμη σελίδα στην ιστορία της αιγυπτιακής αρχαιολογίας.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Андрей Рублёв

Рублев вышел в финал теннисного турнира в Дохе






Хор русской песни «Московская сторонушка» выступит в Солнцево

В МИД высказались о назначении в США нового посла России

Актер Дмитрий Певцов объявил о возвращении в «Ленком»

Россиянам рассказали, как получать сразу три пенсии