Добавить новость
ru24.net
Timpul
Январь
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29 30 31

20 ianuarie 1527: Începe prima domnie a lui Petru Rareş în Moldova (pînă în 1538)

0
Timpul 

În rândul domnilor moldoveni din veacul al XVI-lea, istoria a aşezat la loc de mare cinste pe voievodul Petru Rareş, fiul nelegitim al lui Ştefan cel Mare. Conform tradiţiei orale, Petru a fost în tinereţe negustor de peşte, pe care îl transporta cu maje (nişte care mari, trase de patru sau şase boi). De aici şi porecla de Petru Măjerul. S-a ridicat în domnie cu ajutorul micii boierimi, al târgoveţilor, al ţărănimii dar şi prin voinţa predecesorului său Ştefăniţă Vodă, care, aflându-se, aşa cum scria Grigore Ureche, “bolnav la Hotin au lăsat cuvântul, că dacă va săvârşi el, să nu puie pre altul la domnie, ci pre Pătru Măjariul, ce l-au poreclit Rareş, despre numele muierii ce au fost după alt bărbat, târgoveţ din Hârlău” [1]. Nu trebuie să credem că Petru însuşi se îndeletnicea cu pescuitul: îl vedem mai degrabă ca pe un mare proprietar al unei zone piscicole şi al unei gospodării mari de prelucrare. Această îndeletnicire se explică şi mai bine odată cu lămurirea originii mamei lui Petru Rareş, Maria, descendentă din neamul boierilor Cernat, stăpânitori ai zonei lacului Brateş, cu nenumăratele-i iezere, iezărcane, gârle etc., ale căror bogăţie în peşte trebuia valorificată.

Anul naşterii lui Petru Rareş nu este cunoscut. Când a ajuns domn al Moldovei (20 ianuarie 1527), avea cam 40 de ani; era căsătorit cu o Marie, dintr-o familie încă necunoscută, cu care avea şi un fiu Bogdan şi o fiică Cneajna (din botez – Ana). Dintr-o căsătorie anterioară mai avea încă două fete – Ana şi Maria. În aprilie 1530 domnul s-a căsătorit iarăşi şi şi-a adus în Moldova o nouă doamnă, pe Elena-Ecaterina Brankovici, fiica despotului sârb Iovan Brankovici (mort în 1502). Noua soţie a lui Petru avea o cultură înaltă pentru acele timpuri. Cu Elena Petru a avut mai mulţi copii: Iliaş, Ştefan, Constantin şi Ruxanda.
În plan intern, Petru Rareş, ca şi părintele său Ştefan cel Mare, a promovat o politică ce urmărea consolidarea autorităţii centrale, îngrădirea puterii marilor boieri, întărirea ţării.

Pe plan extern, Petru Rareş a desfăşurat o largă activitate diplomatică, urmărind, pe lângă lupta împotriva Imperiului Otoman, ridicarea ţării ca factor important pe arena internaţională. În acest scop domnul întreprinde o intensă activitate diplomatică. În martie 1527 Petru Rareş încheie un tratat de alianţă cu Polonia, completat în mai a aceluiaşi an cu o convenţie privitoare la graniţe, vame şi comerţ [2]. Drept urmare a încheierii acestui tratat, domnul Moldovei îl susţine pe aliatul Poloniei Ioan Zapolya în lupta pentru coroana Ungariei… Susţinut de sultan şi Polonia, Zapolya se reinstalează pe tron. În ianuarie – februarie 1529 Petru Rareş întreprinde o campanie în Transilvania în scopul supunerii secuilor şi garantării stăpânirii feudelor (domeniilor) sale transilvănene. Succesul campaniei l-a impus pe Zapolya să-i recunoască vechile posesiuni Bistriţa, Ungarul şi Valea Rodnei, cu o mulţime de sate. Domnului Moldovei i se confirmă dreptul de posesiune asupra Ciceiului şi Cetăţii de Baltă, pe care încă Ştefan cel Mare le primise de la Matia Corvin. Petru Rareş devine un important factor politico-militar în Transilvania [3].

Pentru a determina Polonia să se situeze pe o poziţie antiotomană, Rareş ocupă Pocuţia la sfârşitul anului 1530, motivând că pentru această acţiune are acordul sultanului. Dar ocuparea Pocuţiei n-a declanşat tratative moldo-polone în spirit antiotoman. Un sol polonez trimis la Poartă află că sultanul nu şi-a dat acordul privind ocuparea Pocuţiei. Regele polon refuză în mod oficial să-l mai susţină pe domn. În aceste circumstanţe Rareş îşi schimbă orientarea politică şi participă activ la coaliţia antijagiellonă, în cadrul căreia a avut loc o nouă apropiere între Moldova şi Rusia Moscovită. În coaliţie a fost atras şi hanul din Crimeea, fapt care a scutit pentru un timp ţara de incursiunile jefuitoare ale tătarilor. În 1531 oastea poloneză sileşte trupele moldoveneşti să părăsească Pocuţia, având susţinerea tacită a sultanului. Noua încercare a lui Petru Rareş de a ocupa această regiune s-a încheiat cu o mare înfrângere a armatei moldoveneşti la Obertyn, la 22 august 1531. Înfrângerea a fost înlesnită de politica trădătoare a unei părţi din boierii moldoveni.

Conflictul moldo-polon a mai continuat câţiva ani. În aceste condiţii sultanul a încheiat la începutul anului 1533 un tratat de pace “perpetuă” cu regele polonez pentru timpul cât vor fi în viaţă cei doi monarhi, Suleyman şi Sigismund, care a durat până în 1617. Dar confruntarea moldo-polonă submina pacea “veşnică”. Aceasta conduce la noi convorbiri polono-otomane în 1533-1534, în urma cărora a fost întocmit planul comun al unei campanii militare împotriva Moldovei, care va fi realizat mai târziu. De rând cu Polonia şi Imperiul Otoman, în această campanie trebuia să participe Ioan Zapolya, Ţara Românească şi tătarii din Crimeea.

În 1533 Petru Rareş trimite oaste în Transilvania pentru a-l înlătura de aici pe trimisul special al Porţii, veneţianul Aloisio Gritti. Acţiunea se realizează cu sprijinul nobililor locali şi, оn final, Gritti este ucis [4]. Faptul l-a supărat pe sultan şi numai din cauza războiului cu Iranul nu porneşte împotriva lui Petru Rareş. Concomitent, domnul Moldovei caută aliaţi. În aprilie 1535 Petru Rareş încheie cu Ferdinand Habsburg o înţelegere secretă privind colaborarea оmpotriva expansiunii otomanilor. Făgăduielile lui Ferdinand au rămas, însă, doar pe hârtie.

În septembrie 1538, conform planurilor dintre aliaţi, sultanul în fruntea unei oşti ce număra, după izvoare contemporane între 150.000 şi 200.000 oameni, năvăleşte în Moldova. Concomitent, hotarele de est sunt atacate de tătarii din Crimeea, iar cele de vest de către oştile Ţării Româneşti şi Ungariei. Din nord ele erau sprijinite de trupele regelui polonez. Împresurat de duşmani, Petru Rareş hotărăşte să împiedice unirea trupelor otomane cu cele ale Poloniei şi ale Hanatului din Crimeea şi, în parte, reuşeşte. Când însă otomanii, în înaintarea lor spre nord au trecut de Iaşi, marea boierime din gruparea Băneştilor şi Arbureştilor, condusă de Mihu, portarul de Suceava, şi Gavril Trotuşan logofătul, în fruntea detaşamentelor de călăreţi, l-au părăsit pe Petru Rareş. În aceste condiţii domnul abandonează lupta cu otomanii şi se retrage în Transilvania, în cetatea Ciceu, care îi aparţinea ca feudă.

Era a treia oară când un sultan otoman călca pe pământul Moldovei. Primii doi, în 1476 şi 1484, n-au reuşit să ocupe ţara în întregime şi să intre în puternica cetate de scaun Suceava. Şi iată că la 14 septembrie 1538, cu mare alai şi fără lupte, Suleyman Magnificul intră în capitala Moldovei. Timp de câteva zile ţara este prădată şi jefuită de către oastea otomană şi tătară. Cronicarul Macarie menţionează în letopiseţul său: “Oastea barbarilor purta război crunt cu Moldovlahia, prădând casele şi înveselindu-se cu prăzi. Atunci şi preafrumoasa cetate a Sucevei s-a supus turcilor şi ca o mireasă împodobită, ca o roabă au ruşinat-o… Turcii au pus mâna pe bogăţiile domnilor şi pe râuri de averi. De acolo s-a întors ca mare învingător, acel trufaş stăpânitor al turcilor şi s-a dus la cetatea împărătească, lăsând ca stăpân al domniei pe un oarecare Ştefan” [5]. Petru Rareş se retrage în Transilvania, reuşind să se pună în siguranţă în cetatea Ciceului, după ce trecuse munţii prin locuri greu accesibile [6].

Marea campanie otomană din 1538 şi măsurile luate de sultan au marcat începutul unei noi etape în evoluţia raporturilor româno-otomane în general şi a relaţiilor Moldovei cu Poarta în special. Situaţia internă şi externă din regiunea de la nord de Dunăre este fructificată de Poartă pentru a-şi stabili acolo suzeranitatea restrictivă şi efectivă.

ibliografie (surse)

1. Ureche, Grigore. Letopiseţul Ţării Moldovei, în “Letopiseţul Ţării Moldovei”. Chişinău, 1990. – P. 73.
2. Hurmuzaki, E. Documente, vol. II, part. 3, p. 732-745.
3. Istoria Românilor, vol. IV. Bucureşti, 2001, p. 433.
4. Decei A. Alosio Gritti în slujba sultanului Soliman Kanuni, după unele documente turceşti inedite (1533-1534), în “Studii şi materiale de istorie medie”, 7, 1974, p. 101-160.
5. Славяно-молдавские летописи XV-XVI вв. – M., 1976. – S. 87.
6. Ureche Gr. Letopiseţul Ţării Moldovei, ed. P.P. Panaitescu. Bucureşti, 1958, p. 154.

Istoria.md




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Росгвардия обеспечила правопорядок на футбольном матче «ЦСКА» - «Краснодар» в Москве

Родители 317,2 тыс. детей в Московской области получают единое пособие

В Подмосковье сотрудники Росгвардии провели встречу со студентами финансового университета

Росгвардия обеспечила безопасность футбольного матча в Дагестане


Сольный концерт Mayot при поддержке Like FM

Ритуальные убийствa и оккультные корни бакинского неонацизма

Продвижение Песен, Музыки, Стихов ВКонтакте.

Стильные образы для женщин категории «плюс сайз»


New $100M DOJ lawsuit details the 'unseaworthy' condition of the ship behind Baltimore bridge collapse

Russia to finance encyclopedia of Islam

Rangers Star Insists ‘Some Moments’ Have Showed Gers’ Quality

Morning Briefing: Mets Keep Ground in Wild Card Race Despite Loss


Можно ли стирать шторы: возможные риски

В Ленобласти отремонтировали участки на Ропшинском и Староприозерском шоссе

Родители 317,2 тыс. детей в Московской области получают единое пособие

Продвижение Песен, Музыки, Стихов ВКонтакте.


The Sims Project Stories будет новой мобильной игрой вместо Project Rene

After nearly 10 years of waiting, the sequel to one of the weirdest games I've ever played is finally almost here

Авторы Warhammer 40,000: Space Marine 2 противопоставляют себя современной западной индустрии

Cards Against Humanity sues Elon Musk for $15M, alleges that SpaceX invaded a plot of land it owns in Texas: 'Go **** yourself, Elon Musk'


Як обрати дверну ручку для дому: Поради та рекомендації


Поздравления с днем референдума о независимости

Как и где заказать вкусные бургеры на дом?

Можно ли стирать шторы: возможные риски

От заморозков к плюс 20: какой будет погода в Москве в последнюю неделю сентября




Делюкс-проекты недвижимости в Москве подорожали на 11% с начала года

Суд обязал МУП «ТТП» заплатить за лизинг автобусов

Сплошная химия, а не соль: Роскачество назвало пять марок поваренной соли, которые не нужно покупать

В Подмосковье сотрудники Росгвардии провели встречу со студентами финансового университета


Командиры 58-й армии согласились дать показания по делу генерал-майора Попова

Появились подробности по делу генерала Попова

Суд обязал МУП «ТТП» заплатить за лизинг автобусов

Сергей Собянин рассказал о новых резидентах ОЭЗ «Технополис Москва»


Карен Хачанов проиграл 124-й ракетке мира во втором круге турнира в Ханчжоу

Качмазов обыграл Дэниэла и вышел в 1/4 финала турнира ATP в Чэнду

Теннисистка Потапова: считаю Квинси Промеса одной из легенд «Спартака»

Теннисистка Касаткина прошла в полуфинал турнира WTA в Сеуле


В Чувашии в "Кроссе наций - 2024" приняли участие несколько десятков тысяч человек

Нахимовское училище во Владивостоке отмечает важный юбилей — 10-летие

Пожидаева одинока, Сандрацкая ушла в семью, а Волков критикует ТВ. Пропавшие с экрана звезды «Обручального кольца»

Монтес: Аргентина отрезала себя от 80 процентов мира отказом вступить в БРИКС


Музыкальные новости

«Отряд не заметил потери бойца»: Лоза прокомментировал закрытие Comedy Club

В Чите открыли III Фестиваль Олега Лундстрема: Праздник джаза - смелой, дерзкой и непредсказуемой музыки

Мать Честера Беннингтона рассказала, кто должен был стать новым солистом Linkin Park

Певица Лада Дэнс посетила Единый пункт отбора на военную службу в Москве



Как и где заказать вкусные бургеры на дом?

От заморозков к плюс 20: какой будет погода в Москве в последнюю неделю сентября

В Москве состоялась конференция, приуроченная ко Дню независимости Армении

Поздравления с днем референдума о независимости


Песня под Ключ. Купить Песню под Ключ. Запись Песни под Ключ.

Участники Молодежного сообщества ВЫЗОВ взяли интервью у выдающихся деятелей России

База ЧВК «Вагнер» загорелась под Краснодаром

Comedy Club вернулся с 20-м сезоном после шутки о закрытии


Суд обязал МУП «ТТП» заплатить за лизинг автобусов

В Москве остановили «Газель» с золотыми слитками на 18 млн рублей

Для пассажиров поезда «Москва-Псков» из Великих Лук предоставлен автотранспорт по маршруту следования

В Тверской области временно прекращено движение по трассе М-9 «Балтия» в Нелидовском районе


Лавров: Слова Путина о поддержке Харрис на выборах в США были шуткой

Лавров: президент Путин шутил о «поддержке Харрис»

Ответный удар: у Москвы есть способ причинить Западу непоправимый ущерб

Лавров заявил об отсутствии у Москвы предпочтений на выборах президента США





Капитан Александр Суразов, участник «Времени героев», назначен председателем Комитета по физкультуре и спорту Алтая (ВИДЕО)

Потом пожалеете: Диетолог назвала продукты, которые опасно есть перед полётом

Собянин: Запланирован новый этап модернизации клинического центра имени Логинова

В Подольске по наказам жителей начали делать остановку у больницы


Зеленский: Ни США, ни Британия не дали разрешения на удары вглубь России


В Тверской области временно прекращено движение по трассе М-9 «Балтия» в Нелидовском районе

Хромачева и Данилина вышли в финал турнира в Хуахине

«Дуэль испанских тренеров». Сегодня ФК «Оренбург» в гостях сыграет с ФК «Химки» (Московская область)

Владимир Ефимов рассказал, каким будет комплекс «Олимпийский» после реконструкции


Минск продолжит выступать за расширение взаимоуважительного и конструктивного диалога с Ереваном – Лукашенко

Лукашенко поддержал расширение взаимоуважительного диалога с Ереваном



Собянин рассказал о модернизации МКНЦ имени Логинова

Сергей Собянин поздравил с днем рождения артистку Ольгу Остроумову

Собянин: Запланирован новый этап модернизации клинического центра имени Логинова

Сергей Собянин. Главное за день


Ждать ли нам экстремально холодной зимы после знойного сентября: синоптики обновили прогноз на зиму

День начнет стремительно сокращаться после 22 сентября


Сплошная химия, а не соль: Роскачество назвало пять марок поваренной соли, которые не нужно покупать

Синоптики сообщили о похолодании до нуля градусов в Москве 22 сентября

Сплошная химия: Роскачество не рекомендует покупать эти марки поваренной соли даже при большой скидке

Россия призывает к оценке эксгумации останков солдат в Эстонии


Выставка «Времени живая нить» открылась в Доме народного творчества в Архангельске

Ликсутов: Рублёво-Архангельская линия метро создаст новые связи на северо-западе Москвы

Территорию у метро «Бульвар Генерала Карбышева» ждёт масштабное озеленение

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный


Патриотический час «Три цвета красками сияют – в Крыму день флага отмечают».

Урок безопасности «Огонь ошибок не прощает».

Презентация экстравагантного учебника по журналистике прошла в Крыму

Час исторической славы «Сказание о битве Куликовской»


Сплошная химия, а не соль: Роскачество назвало пять марок поваренной соли, которые не нужно покупать

В Петербурге выбрали лучших газодымозащитников

Аналитик Монтес указал на изоляцию Аргентины от 80% мира без вступления в БРИКС

Россия призывает к оценке эксгумации останков солдат в Эстонии












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
ATP

Качмазов обыграл Дэниэла и вышел в 1/4 финала турнира ATP в Чэнду






День начала Русского государства!

Удары западным оружием по территории России: «Окрошка по-киевски» или «Иранское возмездие»

Свежая сводка с фронта СВО от Юрия Подоляки 22.09.2024: срочные новости приходят с Торецкого направления, где близка кульминация

В Петербурге выбрали лучших газодымозащитников