Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Июль
2024

Topkapı Sarayı’nda bir gece vakti

0

Evimin balkonundan baktığımda ışıl ışıl karşı sahilden bana gülümseyen bir tarihi yapı var: Topkapı Sarayı. Son zamanlarda ise özellikle geceleri yeni ışıklandırmasıyla adeta bana göz kırpıyor. Geçtiğimiz hafta müze olduktan tam 100 yıl sonra ilk kez kapılarını gece ziyaretine açan Topkapı Sarayı Müzesi’ne gittiğimde bu yüzden kendimi özel bir buluşmanın içinde hissettim. Karşı kıyıdan bana el sallayan Topkapı Sarayı Müzesi’nin bahçesinde dolaşmak, köşklerinde soluklanmak, ağaçlı yollarından geçip mescidinde namaz kılmak ve terasından İstanbul’un eşsiz manzarasını seyre dalmak benim için unutulmaz bir anıydı. Vakit dolup o gece Külkedisi gibi saraydan ayrıldığımda kendimi bir masaldan uyanmış gibi hissettim. Tattı bir rüyaydı. Ama bir yanı ne kadar masalsı olsa da diğer bir yanı yüzlerce yıllık geçmişe açılan gerçek bir hikayeye doğru adeta bizi çağırıyordu.

400 yıllık saltanatın ev sahibi

400 yıl Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı’nın her kapısı ayrı bir tarihi döneme açılıyor. İçimizi ferahlatan avluluları, Boğaz’a nazır köşkleriyle ve eşsiz manzarasıyla her ziyaretçisini dünün ve bugünün İstanbul’unda buluşturan tarihi bir adres burası. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğun 400 yılında devlet idaresinin merkezi olan İstanbul Sarayburnu’ndaki Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılmış. Zamanla pek çok padişah tarafından yeni yapılar eklenmiş ve bugünkü şeklini almış. Sarayda 4 bine yakın kişinin yaşadığı dönemler olduğu kayıtlarda yer alıyor.

Saray kapılarını Osmanlı’da ilk yabancılara açmış

Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırdığı 19. Yüzyıla kadar da Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olan bu tarihi yapı her zaman yoğun ilgi görmüş. Topkapı Sarayı’nın adeta bir müze gibi ziyarete açılması ise Abdülmecid dönemine kadar uzanıyor. O dönemin İngiliz elçisine Topkapı Sarayı Hazinesi’ndeki eşyalar gösterilmiş ve daha sonra da sarayı yabancılara göstermek bir gelenek haline gelmiş. Atatürk’ün emriyle ise 9 Ekim 1924 tarihinden itibaren halkın da ziyaretine açılan Topkapı Sarayı 1985 yılında ise UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş. Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç arasında kalan bu tarihi saray müze olduktan tam 100 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz hafta gece ziyareti için de kapılarını açtı.

Gece sarayda unutulmaz bir gezi

Tarih meraklılarını geçmişe doğru yolculuğa çıkaran gece turlarının başlangıç ve bitiş noktası işte bu önemli eserin Bab-ı Hümayun Kapısı oldu. Bab-ı Hümayun kapısından girilen saray üç bölümden oluşuyor. İlk bölüme Osmanlı döneminde de halkın belli günlerde girebildiğini biliyoruz. Babı Hümayun’u Babüs Selam’a bağlayan ağaçlıklı yol ise sultanların Cullüs, Sefer, Cuma Selamlıklarına geçtikleri alan olarak pek çok görselde ve tarihi kayıtta yer alıyor. Gezi kapsamında ziyaret ettiğimiz ikinci avluda yer alan Divan-ı Hümayun, Kubbealtı ve Saat Galerisi’ydi. Bu adresler hem gece hem gündüz ziyaretçileri için de öne çıktığını söyleyelim. Harem bölümünde ise gece ziyaretçileri için Karaağalar Mescidi, Karaağalar Taşlığı, Cariyeler Koridoru, Valide Sultan Dairesi, Hünkar Kasrı, 3. Murat Has Odası, Gözdeler Dairesi, Mabeyn Taşlığı, Altın Yol ile yeni sergi düzeniyle yakın zamanda açılan Kuşhane Mutfağı görülmek istenen adresler arasındaydı.

Efendimiz’in emanetleri

Biz ise Topkapı Sarayı’nın üçüncü avlusunda yer alan Arz Odası, Fatih Köşkü ve Hazine Dairesinin yanında geçtiğimiz yıl depolardaki koleksiyonların da gün yüzüne çıktığı ve gündüz önünde uzun kuyruklar olan Mukaddes Emanetler Dairesi’ni ilk durak olarak kendimize seçtik. Bizi içerde 24 saat Kur’an-ı Kerim okuyan hocalardan birinin güzel sesi karşıladı. Burada geçmişte sadece Ramazan aylarında ziyarete açılan Hz. Osman dönemine ait mushaftan, Hz. Fatıma’nın gömleğine, Hz. Ali’nin sarığından, dört halifenin kılıcına, Peygamber Efendimizin (sav) içtiği su tasından, Sakal-ı Şerifine, Hırkasından, Kadem-i Şerif’e kadar pek çok kutsal emaneti görmenin bahtiyarlığını yaşadık. Ayrıca o gece dünyaca ünlü Hazine Sergisi içerisinde yer alan Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri ve Altın Taht gibi şaheserler görülmeye değerdi.

Gruplar halinde gece gezilecek

İlk gece ziyareti bizim için unutulmaz olsa da bundan böyle her Cumartesi akşamı devam edecek. Ziyaretler ise gruplar halinde yapılacak. İlk grup saat 21.00’de ikinci grup ise 22.00’de içeri alınacak ve grupların 300 kişiyi geçmemesine dikkat edilecek. Ziyaretçi sayısı belli bir sayıda tutulmak istendiği için olsa gerek bu ziyaretlerde geziye özel biletler gişeden alınacak ve Müzekart akşam ziyaretlerinde geçerli olmayacak.

Sarayın gece hayatı merak ediliyordu

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, yaz döneminde cumartesi akşamları Topkapı Sarayı’nın gece ziyaretçilerine açık olacağını belirtterek şunu söyledi: “Gerek açık gerek kapalı alanları ziyaretçilerimizin gezmesini sağlamak amacıyla bir proje hazırladık. Topkapı Sarayı tarihinde ilk defa böyle bir proje gerçekleştiriyor.” Kocaman, Topkapı Sarayı’nın 400 yılı aşkın süre Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Gerek harem gerekse selamlık bölümü olsun, herkes tarafından özellikle buradaki hayatın gecede nasıl olduğu merak ediliyordu. O merakı gidermek amacıyla projeyi hayata geçirdik” diye konuştu. Sarayın her cumartesi 21.00-23.00 saatlerinde gezilebileceğini dile getiren Kocaman, iki saatlik süreçte sarayın tüm bölümlerinin açık tutulacağını söyledi.

Gece hayat devam ediyor aslında

İlhan Kocaman, güvenlik nedeniyle belirli bölümlerde elektrik olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bizim hedefimiz özellikle grup halinde gezdirebilmek. Elektriksiz bölümlerde gezilerin bireysel anlamda zor olacağını düşündüğümüz için Babüsselam Kapısı’nda grup oluşturup gezdireceğiz. Tur şirketleri, rehberiyle birlikte gelen ekipleri kendileri gezdirirken, bireysel olarak gelenlerden grup oluşturup, kendi personelimizin öncülüğünde gezilerini sağlayacağız. Fatih Köşkü, Mukaddes Emanetler olsun, aslında burada gece de hayat devam ediyor. Çünkü Mukaddes Emanetler’de, Yavuz Sultan Selim’den günümüze kadar 24 saat Kur’an-ı Kerim okunması devam ediyor. Bunu gece ziyaretçilerimiz görecek.”


Asırlık gelenekler Kültür Yolu’nda yaşatılıyor

Boş şişeler artık para basacak

İslami ilimler dünyanın düşünce temelini üretti




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Выставка «Павка Корчагин — герой Поднебесной»

Мытищинский отдел вневедомственной охраны

Виктория Чертина и Евгения Вершинина выступили в рамках конгресса «Новые правила роста»

С начала 2024 года более 2,5 тысячи многодетных мам в Московском регионе досрочно вышли на пенсию


Недосягаемый эталон: 9 странных бьюти-процедур из разных уголков планеты

Спектакль «Раневская. Одинокая насмешница» в Москве: дань великой актрисе

«Швейник онлайн» – партнер конкурса «Адмиралтейская игла»

«Ингосстрах» и «Будь Здоров» помогут подопечным фонда «Онкологика»


Overview of Baltic Bearing Company-Riga (BBC-R)

Protect and Enhance Your Vehicle with Paint Protection Film and Ceramic Coating from Tintex

Game on: Automakers expand video entertainment options in vehicles

We save HUNDREDS on UK attraction tickets with our free Blue Peter Badge – yes they still exist and anyone can get one


StarLine: Умный комфорт в твоих руках!

Терминал сбора данных (ТСД) промышленного класса SAOTRON RT42G

Сегодня мы рады поздравить нашего дорогого товарища, заслуженного спасателя, Кудинова Валерия Анатольевича, с юбилеем — 60-летием!

Нонконформизм из коллекции Q-ART


I'm terrified for my free time after a few hours with the Dead Cells developer's new frantic co-op roguelike out this month

Destiny 2 is adding new maps and factions to the superb Onslaught mode next week, but Bungie confirms no new 'shiny' weapons

Состоялся релиз Kafka's Metamorphosis на iOS и Android

A Valve engineer used ChatGPT to find a new matchmaking algorithm for Deadlock, and now it's in the game


Просувайте сайт на новий рівень за допомогою якісних крауд-посилань


Выставка «Павка Корчагин — герой Поднебесной»

Певица Астрид Хан представила песню "Дом"

Виктория Чертина и Евгения Вершинина выступили в рамках конгресса «Новые правила роста»

Нонконформизм из коллекции Q-ART




Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

Почтили память легендарного директора

Выставка «Павка Корчагин — герой Поднебесной»

В Москве арестовали двух адвокатов по делу о взятке свыше 30 млн рублей


Ефимов: у столицы выкупили еще около 40 участков для строительства частных домов

Московский суд отправил под стражу адвокатов Шевцова и Ушкалова до 3 декабря

"360": в Москве мужчина пригрозил выстрелить по магазину из гранатомета

Практика для психологов в Московском институте Психологии


Янник Синнер вышел в третий круг «Мастерса» в Шанхае

Соболенко проиграла в ¼ финала турнира WTA-1000 в Пекине

Теннисист Рублев рассказал об угрожавшей ему ампутации

Шанхай (ATP). 2-й круг. Медведев встретится с Сейботом Уайлдом, Циципас – с Нисикори, Шелтон поборется с Шаповаловым, Пол – с Фоньини


Умерла главный редактор киностудии «Союзмультфильм» Татьяна Папорова

Иран в ожидании ответа Израиля попросил помощи России

Практика для психологов в Московском институте Психологии

Ягунов Дмитрий Евгеньевич известный как по псевдониму “Makarov” родился в Приморском крае, в городе Владивосток 02.02.1999 году.


Музыкальные новости

Саксофонист Бутман стал ведущим подкаста о российском джазе "Джазуй"

Последняя выпущенная песня Вячеслава Добрынина “Родная Земля”, исполненная Сергеем Арутюновым и Львом Лещенко, навсегда сохранит память о великом композиторе

Пётр Мамонов: почему свою жизнь до переезда в деревню он называл «безумием»

«Я впервые за 20 лет искренне обижаюсь». Гарик Харламов поссорился с Павлом Волей в эфире Comedy Club из-за автомобиля



Нонконформизм из коллекции Q-ART

Нюша, Катя Лель, Хабиб, ST, Виталий Гогунский, Akmal', Елена Борщева, Наташа Краснова спели Арна "карапули" на "Юмор FM"

Певица Астрид Хан представила песню "Дом"

Выставка «Павка Корчагин — герой Поднебесной»


Дистрибьюция Музыки. Дистрибьюция музыки в ВК Яндекс музыка дистрибьюция. Цифровая дистрибьюция музыка. Дистрибьюция музыки под ключ.

Ни дня без иска против IT-гигантов: на Meta* подали в суд из-за авторских прав

Лавров проведет переговоры с главами МИД Абхазии и Южной Осетии

История современной Золушки в новом клипе Натальи Гордиенко «Телефонный звонок»


Автомобиль перевернулся на Новочеремушкинской улице в Москве

В Москве из-за ДТП на Ярославском шоссе образовалась пробка на восемь километров

В страшной аварии на трассе М-8 в Ярославской области пострадали люди

В Москве женщина без штанов разгромила автомобиль и попала на видео


Как Владимир Путин отреагировал на уход из жизни Добрынина

Путин анонсировал встречу с Рахмоном в Москве

Путин анонсировал скорую встречу в Москве с президентом Таджикистана

Путин поздравил Рахмона с днем рождения в преддверии его визита в Москву





Почему молодежь в России теряет зрение и можно ли остановить этот процесс

Удобный и понятный сервис для поиска лекарств

Участники конгресса ознакомились с разработками «Швабе» для пробоподготовки и иммуноферментного анализа

Как Елизавета II дожила до 96 лет с раком костей и какие симптомы его выдают


Обстановка в Курской области на 5 октября: Зачем Зеленский пытался спровоцировать Россию на убийственный удар и как Киев играет с огнем


Тренер «ПСЖ» попросил перестать критиковать Доннарумму

Какие профессии запрещены для мигрантов в разных регионах РФ

Сафьян рассудит матч "Зенит" – "Оренбург"

КХЛ. «Спартак» — «Металлург». Смотреть онлайн, прямая трансляция


Лукашенко назвал Алиева «братом» и заявил, что «мы не дружим против третьих стран»



Собянин: Станцией метро «Потапово» воспользовались более 400 тысяч пассажиров

Собянин поздравил Александра Михайлова с 80-летием

Сергей Собянин поздравил народного артиста Александра Михайлова с днем рождения

Собянин поздравил учителей с профессиональным праздником


Повсеместность электромобилей в России – будущее, но когда оно наступит

Педагоги из Воронежской и Свердловской областей одержали победу во Всероссийской олимпиаде «Чемпионы по призванию»

Собянин: МЭШ — основная цифровая образовательная экосистема Москвы

Объявлены победители всероссийской олимпиады «Чемпионы по призванию»


Ulyanovsk Fashion Week становится международной

Ефимов: у столицы выкупили еще около 40 участков для строительства частных домов

Ягунов Дмитрий Евгеньевич известный как по псевдониму “Makarov” родился в Приморском крае, в городе Владивосток 02.02.1999 году.

Московский суд отправил под стражу адвокатов Шевцова и Ушкалова до 3 декабря


В 2024 году в Поморье на поддержку творческих союзов выделено 5 млн рублей

Александр Цыбульский провел прием граждан по поручению Президента РФ

В 14 регионах число детей в интернатах начнут сокращать на четверть

Детское радио звучит в Архангельске


Час занимательной информации «Про котов, котят и кошек, обитателей окошек»

Поздравительный десант «Не считайте прожитые годы, их и так никто не отберет…», к Международному дню пожилых людей

Прогноз погоды в Крыму на 2 октября

Выставка рисунков «За животных в ответе и взрослые и дети», к Всемирному дню защиты животных.


Geo News: РФС отклонил предложение Пакистана провести товарищеский матч в ноябре

Воровали ли в СССР до Горбачёва

В Республике Сербской открыли выставку подаренных русских книг

В НИИ Склифосовского рассказали о состоянии Василия Ливанова












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
ATP

Шанхай (ATP). 2-й круг. Медведев встретится с Сейботом Уайлдом, Циципас – с Нисикори, Шелтон поборется с Шаповаловым, Пол – с Фоньини






Ягунов Дмитрий Евгеньевич известный как по псевдониму “Makarov” родился в Приморском крае, в городе Владивосток 02.02.1999 году.

Костромской педагог Екатерина Кривицкая: «Детей нужно просто любить»

Путин встретится с президентом Таджикистана в Москве

Завершены первые этапы работ над новым конным комплексом на ВДНХ