Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Июль
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Halk 2. Abdülhamid ile ilk kez Yıldız'da bir arada

0

33 yıl boyu tahta kalan 2. Abdülhamid’in tahttan indirildiği güne kadar yaşadığı Yıldız Sarayı 100 yıl sonra ilk kez dün kapılarını halka açtı. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından beş buçuk yılda restore edilen ve geçtiğimiz cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle ziyarete açılan saray köşk ve kasırlardan oluşuyor. Bu önemli sarayda ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, ‘Çit Kasrı’, ‘Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ‘Harem Dairesi’ başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşturuldu. Yine ilk kez Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan pek çok eser görücüye çıktı. Ayrıca tarihte Hamid Bahçesi olarak anılan tarihi bahçe de ilk defa gezilecek.


İlk yapı Yahya Efendi Dergahı

Yıldız Sarayı’nın arazisine devlet tarafından yaptırılan ilk yapı Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilen Yahya Efendi Dergahı olmuş. Daha sonra farklı padişahlar döneminde yapılan kasır ve köşklere ilaveten 2. Abdülhamid sarayı inşa ederek devletin yönetim merkezi yapmış. 2. Abdülhamid’den sonra 5. Mehmet Reşat, son halife Abdülmecid ile Vahdettin Han da bu sarayın bir kısmını kullanmış.


Kültür sanatta öncü bir padişah

2. Abdülhamid döneminde sarayın en fazla öne çıkan bölümleri Güzel Sanatlar Dairesi, Marangozhane, Müze, Tiyatro ve Fotoğrafhane imiş. Öyle ki 2.Abdülhamid saraya gelen yabancı konuklara özellikle Kütüphaneyi, Yıldız Çini Fabrikasını, Tiyatro Salonunu ve Fotoğrafhaneyi gezdirirmiş.

2. Abdülhamid Osmanlı İmparatorluğunun modernleşme hareketlerinde de etkili olan isimlerden birisi. Özellikle 2. Abdülhamid, Cumhuriyet dönemindeki pek çok modern kurumun temelini Osmanlı döneminde atmıştır. Böylece bir İmparatorluğun 600 yıllık birikimi bu kurumlar sayesinde Cumhuriyet rejiminin de temellerini oluşturmuş. Özellikle askeri, eğitim, tıp ve güzel sanatlar kurumlarını saymak mümkün.

Pek çok yabancı ressamı himayesine alan 2. Abdülhamid, mimariden, fotoğrafçılığa, müzecilikten tiyatroya kadar pek çok çalışmayı da sarayda başlatmıştır. Batı müziğine, opera ve tiyatroya da ilgi duyan 2. Abdülhamid, saraydaki harcamalar konusunda ise titiz davranmış. Masrafları kısan Sultan Abdülhamid, sade bir hayat yaşadığını bugün Yıldız Sarayı’nı dolaşırken de algılamak mümkün.


Hamid Bahçesindeki çeşme.

Tahttan indirirler ve sarayı yağmalarlar

Bilindiği gibi 27 Nisan 1909 yılında Said Paşa’nın başkanlığındaki Meclis-i Umumi, 2. Abdülhamid’in hilafet ve saltanatının sona erdirilmesine karar verdi. Türk, Ermeni, Yahudi ve Arnavut’tan oluşan parlamento heyeti Yıldız Sarayı’na giderek Sultan Abdülhamid’e tahttan indirildiğini tebliğ etti. Selanik’ten gelen Hareket Ordusu’nun yanındaki çok sayıda Bulgar, Sırp, Arnavut komiteciler ve çapulcular hengameyi fırsat bilerek Yıldız Sarayı’nı yağmaladı. Sultan 2. Abdülhamid Han’ın özel eşyaları, koleksiyonu, kitapları, kıymetli mücevherler Yıldız Sarayı’na yapılan bu baskında yağmalandı. (Meraklıları için: Bir Çerkez Prensesi’nin Harem Hatıraları adlı kitapta Layla Açba tarafından bu yağmalanma olayı ayrıntılı olarak anlatılır.)

Son Osmanlı padişahı Sultan 6. Mehmed Vahdeddin döneminde de saray bir süre kullanırken, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.

Yıldız Sarayı, 1924’te Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi ve 1946’dan itibaren uzunca dönem “Harp Akademileri” olarak kullanıldı. Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978’de hizmet veren kompleks, 2015’te Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli Saraylara 2018’de devredilen saray, aynı yıl restorasyona alındı. Tarihte derin izler bırakan olayların tanığı olan Yıldız Sarayı’nda, yaklaşık 6 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanarak kapıları halka açıldı.


2. Abdülhamid imzalı eserler

Yine sarayda 2. Abdülhamid dönemine ait pek çok eser ilk kez sergileniyor. Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen, Sultan II. Abdülhamid’e ve dönemine tanıklık eden eserler modern sergileme düzeniyle bir araya getirilmiş. Düzenleme çerçevesinde Osmanlı döneminde elçi kabullerinde kullanılan ‘Çit Kasrı’nda Sultan II. Abdülhamid’in şahsi eşyaları ve kendisine verilen diplomatik hediyeler dikkat çekiyor. Yıldız Sarayı’nda, Sultan II. Abdülhamid’in ahşaba ve kitaba duyduğu tutkuyu gözler önüne seren düzenlemeler de yapıldı. Sultan’ın marangozhanesi, aslına uygun olarak restore edildi. Modern müzecilik anlayışıyla yeniden tasarlanan marangozhane, Sultan II. Abdülhamid’in marangozluk takımı ve masasıyla zenginleştirildi. Harem bölümünde yer alan Kadınefendiler Dairesi’nde ise dönemin beğenisini yansıtan, ince işçilikleri ve zarif tasarımlarıyla göz dolduran mobilyalar öne çıkıyor. Abdülhamid’in kendi yaptığı çalışma masası, sandalyesi sarayda göreceğiniz eşyalar arasında.


Devlet büyüklerinin ağırlandığı Mabeyn Köşkü

Beşiktaş Yıldız Tepesi’nde yaklaşık 500 bin metre karelik alanda kurulan Yıldız Sarayı’nı açılış öncesinde gezdik. Yıldız Sarayı’nda ilk defa ziyarete açılan bölümleri arasında ilk dikkati ‘Büyük Mabeyn Köşkü’ çekiyor. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Köşk, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu. En çok merak edilenler arasında yer alan Harem Bölümü de ilk kez gezilecek alanlar arasında. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki suyolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de ziyaretçiyle buluşturuldu. İlk defa görülecek yapılar arasında ‘Limonluk’, ‘Hamam’, ‘III. Selim Çeşmesi’, ‘Ada Köşkü’ ve ‘Cihannüma Köşkü’ de yer alıyor. Yine bahçede tavus kuşu ve kuğular ziyaretçilere eşlik ediyor. Gölet şeklindeki havuzun içinde ayrıca kayıklar dikkat çekiyor.


Ayakta kalan tek padişah kütüphanesi: 2. Abdülhamid Kütüphanesi

2. Abdülhamid’in ahşaba olan tutkusu kadar kitaba olan tutkusu da biliniyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra Abdülhamid’in dillete destan kütüphanesi İstanbul Üniversite’nin Nadir Eserler Kütüphanesi’ne devredilmişti. Buradan tekrar alınan kitaplar sayılıp, tasnif edildikten sonra sarayda oluşturulan kütüphanede ziyarete açıldı. Bu kütüphane aynı zamanda ayakta kalmış tek padişah kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. 29 bin nadide kitap ve 36 bin 500 karelik yıldız albümleri bu kütüphanede muhafaza ediliyor ve bir kısmı da sergileniyor.Tarihinde ilk kez ziyarete açılan kütüphanede askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser bulunuyor. İlk defa görülecek yazma eserler arasında ‘Muhibbi’ mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman’a ait divan, Matrakçı Nasuh’un, Kanuni’nin Irak seferini anlattığı kitabı, Kâtip Çelebi’nin ‘Cihannüma’sı ve ünlü hattatlara ait Kur’an-ı Kerim örnekleri yer alıyor. Öte yandan polisiyeye merakıyla bilinen 2. Abdülhamid’in özellikle sıkı Sherlock Holmes hayranı olduğunu biliyoruz. Holmes’un eserlerini İngiltere’de çıkar çıkmaz tercüme ettirip yurda getirten 2. Abdülhamid’in kütüphanesinde bu polisiye kitapları da görmek mümkün. Osmanlı Devleti’nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, pazartesi dışında her gün ziyaret edilebilecek.


Beş buçuk yıllık emeğin sonucu

Atatürk’ün Anadolu’ya çıkmadan önce Vahdettin Han’ın gizlice buluştuğu oda.

20 Temmuz’dan itibaren kapılarını açan ve bir süre ücretsiz gezildikten sonra müze kartla da ziyaretlerin yapılacağı sarayla ilgili Yasin Yıldız şu bilgileri verdi: “Yıldız Sarayı 1924 yılından sonra çeşitli devlet kurumlarının idaresinde farklı misyonlarla farklı şekillerde değerlendirilmiş bir saraydı. Bu nedenle esas olarak ziyarete açılamamış bir saraydır. Uzun yıllar belli kısımlarında bazı çalışmalar yapıldı ancak her kurumun takdir ederseniz ki birbirinden farklı işletme düzenleri, restorasyon pratikleri ve imkanları var. Bu sebeple bu çalışmalar bir yeknesaklık kazanamamıştı ve toplumumuzdan uzak kalmıştı. 2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Yıldız Sarayı’nın o tarih itibarıyla 8 farklı kuruma dağılmış yapıları ve alanı bir araya getirildi. İlk çalışma o zaman yapılmıştı. Ardından 2018 yılında, Milli Saraylar Başkanlığının, Cumhurbaşkanlığı idaresinde bir kültürel miras kurumu olarak yapılandırılmasının ardından bu çalışmaları, Milli Saraylar Başkanlığı devraldı.” Yıldız, bunun Türkiye için tarihi bir nokta olduğunu sözlerine ekleyerek, “Beş buçuk yıldır burada yüzlerce arkadaşımızın gayretiyle yürütülen restorasyon çalışmalarında çok önemli bir aşamayı geçmiş durumdayız. Saray bölümümüzün restorasyonunu büyük bir oranda tamamlamış durumdayız” dedi. Yıldız’ın da dile getirdiği gibi sarayı gezerken özellikle 33 yıl boyu Osmanlı İmparatorluğunu yönetmiş 2. Abdülhamid’in özel eşyalarından, kitaplarına, içtığı tiyatro salonundan, marangozhanesine, çalışma odasından, özel olarak yetiştirdiği bitkilerin bulunduğu bahçeye kadar pek çok eser ve adresle ilk kez buluşmanın heyecanını yaşıyoruz.


Tarihe tanıklık etti

Abdülhamid’in tahttan indirildiği salon ilk günkü haliyle yeniden düzenlendi. Yine Atatürk’ün Anadolu’ya gitmeden önce Vahdettin Han ile görüştüğü oda da Yıldız Sarayı’nda gezilebilinir. Bu tarihi saray Osmanlı’nın çöküşüne ve Cumhuriyet’in kuruluşuna şahitlik ettiği için ayrı bir öneme sahip.


Osmanlı İstanbul'unda üç yılın hikayesi

Sultanhamam’da kumaş müzesi açmak istiyorum

Barış halısı anayurdunda tamir görüyor

Doğduğum konakta kültür-sanat dünyası buluşurdu

Topkapı Sarayı’nda bir gece vakti




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Москва слезам не верит: в ТПП РФ подержали инициативу по защите прав предпринимателей

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации

Бренд экологичной одежды первым в мире сообщил о нападении анти-эко-активисток

Певец Дмитрий Камский готовит к релизу новый сингл "Песня Земли"


Продвижение Музыки. Раскрутка Музыки. Продвижение Песни. Раскрутка Песни.

Ростовский ЭРЗ Желдорреммаш в 4,2 раза увеличил объем ремонта электровозов серии 2ЭС5К «Ермак».

Буравят кожу. Профессор рассказала, как не подцепить паразитов при купании

Семьи работников заводов АО "Желдорреммаш" стали призерами федерального конкурса «Это у нас семейное»


England U20 overpower France to be crowned world champions

Biden's anger bleeds through as party weighs his future

Bears Reportedly Played A Big Part In Giants Losing Saquon Barkley

Faculty of International Journalism and Mass Communications Eurasian International University is conducting an additional intake of applicants!


Еще один китайский кроссовер планируют собирать в России: что это за модель?

Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

После вмешательства транспортной прокуратуры восстановлено техническое состояние объектов железнодорожной инфраструктуры

В Свердловской области завели еще одно "мусорное" уголовное дело


Интервью AppTime с компанией Innova: релиз Gran Saga в России, внутриигровая оплата и «Масленица» в корейской MMO

According to BioWare, Dragon Age: The Veilguard is the first entry in the series where "the combat's actually fun" and where characters are "intentionally" the focus of the storytelling, which seems pretty unfair on the first three games

Yesterday I ignored 10 tornado warnings to finish a Destiny 2 raid, didn't get the exotic drop, and disappointed my fiancée. Is there some sort of lesson here?

CD Projekt's Pawel Sasko tells the inspiring tale of how an Estonian beet farmer in Australia became a senior quest designer on The Witcher 4


Фотомагазин PYN: ваш надійний партнер у світлі та фотографії


Минеев единогласным решением судей победил Исмаилова на турнире в Москве

Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

Запашный пришел поддержать Исмаилова перед боем с Минеевым

Бренд экологичной одежды первым в мире сообщил о нападении анти-эко-активисток




19 июля: какой сегодня праздник, что было в этот день

Москва слезам не верит: в ТПП РФ подержали инициативу по защите прав предпринимателей

Баку и Ереван пока не могут договориться: мнение Ильхама Алиева

По кирпичикам. Как Лакаевы свое счастье построили


В Москве самокатчик на скорости сбил пенсионерку и маленькую девочку

Названы самые популярные города России для отдыха в бархатный сезон

Омбудсмен Москвы взяла на контроль дело о детях, просивших еду из окна дома

Собянин: Началось строительство подъездной дороги к станции Кокошкино МЦД-4


Уроженка Самарской области выступит на Олимпиаде в Париже

Паес и Амритрадж введены в Зал теннисной славы в Ньюпорте

Экс-теннисист Ольховский: победа Медведева над Синнером была неожиданной

Красноярскую теннисистку Мирру Андрееву допустили на Олимпиаду в Париже


Названы полезные для обмена веществ продукты

Экс-министр спорта Дагестана пытался покончить с собой в «Матросской тишине»

День Колочской и Кипрской икон Божией Матери 22 июля: о чем и как правильно просить святыню

Пенсионерка отдала аферистам квартиру, сбережения и кредитные деньги на 15,6 млн


Музыкальные новости

Концерт «Бах vs Бетховен» от Amadeus Concerts

Дистрибьюция Музыки.

Лоза объяснил, почему не закрывает комментарии к своим постам

Павел Лунгин снимет документальный фильм про Петра Мамонова



Прощай, ЕС! Россия будет поставлять газ в Иран по сверхмощному трубопроводу

Бренд экологичной одежды первым в мире сообщил о нападении анти-эко-активисток

«Мы голодные!». Дети остались одни дома и просили в окно еды

Минеев единогласным решением судей победил Исмаилова на турнире в Москве


Звезда НХЛ Панарин признался, что «не вытягивает» цены и налоги в Петербурге

Google отказалась от ИИ-функции поиска в сервисе Фото из-за технических проблем

Москва слезам не верит: в ТПП РФ подержали инициативу по защите прав предпринимателей

«Я не глупая и умею постоять за себя»: Надежда Сысоева рассказала в «УТРО.ТНТ» об участии в шоу «Выжить в Дубае. Возвращение»


В Москве грабитель выхватил из авто сумку с 46 млн рублей и попал на видео

Собянин сообщил о планах по созданию пешеходных зон возле причалов Москвы

Москва заключила офсетный контракт на поставку компонентов для асфальтовых покрытий

Источник 360.ru: 2 девушки попали в больницу после ДТП-перевертыша в Москве


Пепе Эскобар: Йемен, опозоривший флот США в Красном море, предложил Путину интересные варианты

Путин заверил Асада в поддержке РФ властей Сирии в отстаивании суверенитета

Гениальный ход: Путин переиграл НАТО. Йеменцы прибыли в Москву с интересным предложением. США в панике готовят флот и авиацию

Александр Немец: из Пекина в Москву пришло жесткое указание "Вон из Беларуси!"





Источник 360.ru: 2 девушки попали в больницу после ДТП-перевертыша в Москве

Приживается в кишечнике на год: где можно заразиться смертельно опасным листериозом

Актрису Марию Аронову увезли в Боткинскую больницу в Москве

В Москве ребенок попал в больницу с сотрясением мозга после удара огурцом


Кличко: любой шаг Зеленского чреват политическим суицидом

Кличко снова разнёс Зеленского и предрёк ему политическое самоубийство

В Киеве из-за незаконного сноса Дома Зеленских XIX века возбудили уголовное дело

Уκpaинcκaя пpοпaгaндa: Ροccийcκaя гиpя для ΚΗΡ κудa увecиcтee уκpaинcκοй


Вперед в новый сезон! Сегодня ФК «Оренбург» на своем поле принимает московский «Спартак»

Ефимов: 5 тысяч детей обучились во Дворце спорта и образования Ирины Винер

Лаунж на Большой Дмитровке и фабрика музыки: как проходят выходные в центре столицы

Боец ММА Минеев победил Исмаилова на турнире по правилам бокса в Москве


Александр Немец: из Пекина в Москву пришло жесткое указание "Вон из Беларуси!"



Собянин сообщил о создании новых пешеходных зон на набережной

Собянин: Началось строительство подъездной дороги к станции Кокошкино МЦД-4

Собянин рассказал о работе Московского международного дома музыки

Собянин рассказал о создании пешеходных зон у причалов столицы


«Метриум»: Старт бронирования в мультиквартале VEER

Москва. Народная приемная КПРФ в ВАО. Кто ответит за гибель лошадей при пожаре в Лосином острове?

Запчасти выходят на второй круг

Бренд экологичной одежды первым в мире сообщил о нападении анти-эко-активисток


Эксперт: в России нет «дефицита трудовых ресурсов», зато есть отставание в роботизации

День Колочской и Кипрской икон Божией Матери 22 июля: о чем и как правильно просить святыню

В Москве прошел Международный студенческий фестиваль «Мы ― россияне»

Экс-президент "Локомотива" Наумов: вряд ли команда попадет даже в пятерку в РПЛ


АО «Транснефть - Север» обеспечивает надежность производственной инфраструктуры в четырех регионах

Собянин объявил о начале строительства станции метро "Рублево-Архангельское"

Архангельская область в топе регионов по лесовосстановлению

Спортсмен из сборной Архангельской области стал победителем масс-старте в Малиновке


Выставка-персоналия «Замечательный русский беллетрист» к 250-летию со дня рождения М.Н.Загоскина, русского писателя и драматурга

В г.Геленджике состоялся Открытый чемпионат Краснодарского края по фланкировке казачьей шашкой, 2024г

Краеведческое посвящение «Здесь артековская слава начинала свой поход»

В чем особенность приготовления лапши вок?


Борис Игнатьев: «Не понимаю, зачем «Зениту» именно Соболев»

МК: экс-мэра Кизилюрта Магомедова госпитализировали из «Матросской тишины»

ТАСС: СК РФ продолжает допрашивать очевидцев теракта в "Крокус Сити Холл"

В центре Москвы загорелось здание театрального училища












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Леандер Паес

Паес и Амритрадж введены в Зал теннисной славы в Ньюпорте






В Москве самокатчик на скорости сбил пенсионерку и маленькую девочку

Умер актер и сценарист Виталий Каракорский

Экс-министр спорта Дагестана пытался покончить с собой в «Матросской тишине»

Bza: экс-министр Магомедов пытался покончить с собой в "Матросской тишине"