Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Июль
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29
30
31

Savaşın ortasında filmimi çektim

0

1959 yılında Ürdün’ün Amman kentinde doğmuş olan Mai Masri Filistinli bir babanın ve Amerikalı bir annenin kızı. İlk çocukluğunu Amman’da ve babasının memleketi Nablus’ta geçirmiş ve birinci sınıfta Beyrut’a taşınmış olan Masri, üniversite eğitimi için ise Amerika’ya gitmiş. 1981 yılında California’daki San Francisco Devlet Üniversitesi’nde sinema film prodüksiyonu ve tekniği alanında eğitim görüp mezun olan Masri, okul bittikten sonra yeniden Beyrut’a dönmüş. Filmleri dünya çapında gösterilen ve 90’dan fazla uluslararası ödül kazanan Masri, Filistin’in en önemli yönetmen ile yapımcılarından birisi. Aynı zamanda devrimci sinemacıların ilk kuşağından sonra ortaya çıkan yeni Filistin sinemasının öncülerinden sayılıyor. Özellikle savaş zamanlarında kadınlar ve çocukların bakış açısında direniş, insanlık, umut temalarına odaklanan, gerçekçi ve şiirsel sinema diliyle tanınan Masri, “3000 Gece”, “Şatilla’nın Çocukları”, “Frontiers of Dreams and Fears”, “Suspended Dreams”, “33 Days” gibi Filistin mücadelesine odaklanan ve savaş zamanlarında çektiği çok sayıda etkileyici filme imza atmış. Masri’nin filmleri Toronto, Cannes, Venedik gibi önemli festivallerde gösterilmiş ve Asya Pasifik ve Akademi Ödülleri’nden ödüller almış. Mai Masri şimdilerde ise çalışmalarını yönetmen eşi John Chamoun ile birlikte kurduğu Nour Production üzerinden devam ettiriyor. Yeni Şafak Pazar olarak geçtiğimiz hafta TRT tarafından altıncısı düzenlenen, senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “TRT 12 Punto” kapsamında Türkiye’ye gelen Mai Masri ile ile bir araya geldik.

Kimlik bilincim sürgündeyken oluştu

Çocukluğunuzun bir kısmı Amman ve Nablus’ta geçmiş. Daha sonra ise Beyrut’a taşınmışsınız. Bize yaşadığınız o dönemleri anlatabilir misiniz?

Ailem El Halil’in Nablus kentinden. Fakat 1967’deki işgal nedeniyle Filistin’den ayrılmak zorunda kaldık. Ben Beyrut’ta büyüdüm. Büyüdüğüm dönemde çok sayıda siyasi ve kültürel hareket vardı. Bu da ilerleyen zamanlarda benim sinemaya olan ilgimi uyandırdı. Şöyle ki, o dönemde dünyada çok fazla şey oluyordu. Lübnan Filistin mücadelesinin merkezi haline gelmişti. Filistin hareketinin, direnişin başlangıcının ve hatta sinema sektörünün merkezi Beyrut’tu. Ben de bunda yer alıyordum. Büyürken, Filistin kimliğine dair bilincim ve farkındalığım da bu süreçte oluştu. Bu süreçte aktiftim. Gösteriler vardı. Mülteci kamplarına gidiyorduk. Kimlik bilincim sürgündeyken oluştu. Ama sonra 17 yaşımda, genç bir kızken ilk kez memleketim olan Filistin’e geri döndüm. Elimde kameram vardı ve olanları filme alıyordum. Memleketimle çok güçlü bir bağ hissettim. Film çekmeye başladıktan sonra bu bağ çok daha fazla güçlendi. Çünkü kameram sayesinde bir rol üstlenmiştim. Halkımın hikâyesini anlatıyordum.

Peki o dönemlerde bir kadın olarak sinemaya yönelirken tereddütleriniz oldu mu?

Büyüdüğüm zamanlarda sinema okuyan çok fazla insan yoktu. Çok yaygın değildi. Özellikle de kadınlar arasında çok nadir görülüyordu. Hayatta ne yapacağımı düşündüğüm zaman San Francisco’ya gittim. Çünkü erkek kardeşim orada okuyordu. Ben de sinema dersine katıldım. Çok gençtim, 17 yaşımdaydım. “İlk görüşte aşk” gibi hissettim. “Yaşasın, hayatta ne yapacağımı buldum” gibi bir histi. Çünkü çok artistikti, hikâye anlatıyordunuz. Çok güçlü bir etkisi vardı. Bir şeyleri değiştirebilirdiniz. “İnsanların fikrini değiştirebilirim, dünyayı değiştirebilirim” fikri oluştu. Sinemayı bulduğum için çok şanslıydım. Derslerimi bitirdikten sonra Lübnan’a geri döndüm. Orada eşimle tanıştığım için çok şanslıydım. Eşim John Chamon, Lübnanlı bir yönetmendi. 1982’de onunla birlikte filmler çekmeye başladık. İlk filmimizi İsrail’in Lübnan ve Sijab Beyrut’u işgali sırasında çektik. Sonra birçok film daha çektik. Bunlar savaş sırasındaki sıradan insanlar hakkındaydı: Kadınlar, çocuklar, hikâyesi anlatılmamış şeyler hakkındaydı. Gazze Savaşı’nı filme taşıdığınız zaman odak noktanız direniş grupları oluyor ve insanlığa, kadın ve çocuklara yöneliyorsunuz. Eşimle birlikte dört film çektim. Filistin ve Lübnan’da da tek başıma çok sayıda film çektim. Filmleri çekerken tarih yazıyormuşum gibi hissettim. Halkımızın hikayesini yazıyormuşum gibi hissettim. Film çekmek kendim hakkında şeyler öğretti.

Pencereler ardında gizlice çekim yapıyordum

Film çekmek size ne öğretti?

Mesela öldürülme tehlikesi altında hayatta kalmak. Diğeri de tutuklanmamak. Çok fazla hikâyem var: Askerlerden kaçmak gibi. Gazeteci ve yönetmen birçok arkadaşım tutuklandı, öldü, yaralandı. Bu çok yaygındı. Şu anda da Gazze’de 160 civarında gazeteci hedef alındı ve öldürüldü. Film çekmek kolay bir iş değil, özellikle de savaş sırasında. Çok güçlü ve dayanıklı olmalısınız. B planınız, C planınız olmalı. Şartlara uyumlu olmalısınız. Kendinizi ve toplumunuzu daha iyi tanıyorsunuz. Bu yüzden ben kendi yönetmenlik hikâyemden çok fazla şey öğrendim. Hayatımda ne yapmak istediğimi öğrendim. Çektiğim her film beni daha da güçlü hale getirdi. Hem bir insan hem de bir yönetmen olarak. Çünkü savaş şartları altında nasıl film çekeceğinizi öğreniyorsunuz. Tüm filmlerimi savaş sırasında çektim.

İşgal altında film çekerken nelerle karşı karşıya kaldınız?

Çok fazla zorluk yaşadım. İlk filmimi kuşatma altındayken çektim. 1982 yılında Beyrut’taydım. Su yoktu, yiyecek yoktu, elektrik yoktu. Sağınızda ve solunuzda insanlar ölüyordu. Bu vaftiz olmak gibi bir şeydi, ateşle vaftiz olmak gibiydi. Bu iyi bir başlangıçtı. Çünkü bu şekilde başlarsanız, sonra yapacağınız şeylere hazırlıklı oluyorsunuz. Bir sonraki tecrübem ise Filistin’de, Birinci İntifada sırasında sokağa çıkma yasağı sırasındaydı. İşgal vardı ve saklanıyorduk. Pencereler ardında gizlice çekim yapıyordum, askerlerden kaçıyordum.

Bu zorluklar altında yaşadığınız duyguları filmlerinizde görebiliyoruz...

Filmlerimde benden de bir şeyler var. Ancak bu, insanların gözünden olanlar, benim hikâyem değil. Çünkü benim hikâyem, aynı zamanda tanıdığım ve tanıştığım insanlar hakkında. Onların içinde, birden fazla ben var. Bu da beni onlarla birlikte yapıyor. Şu anda bir roman yazıyorum. Birçok belgesel çektim ancak romana kendinizden çok fazla şey katabiliyorsunuz. Şu anda çok fazla tecrübem var çünkü işe 1982’de başladım ve üzerinden 40 sene geçmiş. Bu yüzden çok fazla hikâye ve tecrübe biriktirdim. Yaşadığım şeyleri yazarken, şu anda bile Gazze ve Filistin hakkında yazarken kendimi yazıyormuşum gibi hissediyorum. Çünkü işgal yıllarında Beyrut’ta yaşadım ve bombalar düşerken birine âşık olmak duygusunu kendim yaşadım. Bu yüzden bu duyguyu filmlerime taşıma fikrini seviyorum.

Belgesellerinizin birinde kameranızı çocukların eline verdiğinizi ve onların gözünden olaylara baktığınızı gördük...

Evet. Çocuklar ve kadınlar bu noktada oldukça önemli. Çünkü çocuklar düşünmeden tepki veriyorlar. Ayrıca hayal güçleri çok önemli ve ben çocukların hayal güçleri ile çalışmayı çok seviyorum. Bir yönetmen olarak bunu yapmak beni çok etkiliyor. Özellikle belgeselleri bu elementlerin üzerine inşa etmek güzel oluyor. Kadınlara gelince; çok fazla duygu ve deneyim var. Çünkü kadınların anlatacak çok fazla hikâyesi var. Erkekler genellikle konuşmaz ama kadınlar konuşur. Ben kadınların sosyal konularına odaklanmayı seviyorum. Çünkü çok fazla zulüm var. Direniş de kadınlar için, insanlık için çok önemli. Çünkü direniş, umudun bir ifadesi. Direniş size umut, umut size direniş veriyor. Bu yüzden ben bunu, en basit tarafıyla, slogansız yönüyle, insanların hayatı yoluyla bulmayı seviyorum.

Gazze’de bütün bir nesil yok edildi

Aylardır Gazze’de yaşananlarla ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

Elbette. Çok şey söylemek isterim. Yaşananlar bir soykırımdır. Ve işlenen savaş suçları hayal edebileceğinizden de öte şeyler. Özellikle bütün bir nesil yok edildi. Öldürüldü, yaralandı, aileleri kalmadı. Açlık, kıtlık gibi olabilecek her şey oluyor. Kültürü yok ettiler. Toprakları alıyorlar, tarihi, arkeolojiyi, tarımı, çiftlikleri yok ediyorlar. Bu yüzden, biz yönetmenlere hikâyemizi dünyaya anlatmak için çok büyük bir sorumluluk düştüğünü hissediyorum. Desteklemeliyiz, tüm ülkeleri destek vermeye çalışmalıyız. Özellikle Müslüman ülkeleri, tüm dünyayı. İnsanlar sağlam bir duruş sergilemeli. Çünkü, bugün Filistinlilerin başına gelen (başına gelmemeliydi), tüm dünya için, insanlık için bir tehlike arz ediyor. İnsanların katledilmesine izin verilirse ve dünya bir karşılık vermezse yaşamın ve insanlığın bir anlamı kalmaz.

Filmlerim için Batı’da para bulmakta zorlandım

Bir Müslüman ve Filistinli olarak film endüstrisinde zorluklarla karşılaştınız mı?

Evet, elbette, hem de çok. Çünkü ben bir Filistinliyim. Batı’da, para bulmakta kesinlikle zorlandım. Çünkü korkuyorlar. Siyonist olmasalar bile soruna yol açacak herhangi bir şey yapmaktan korkuyorlar. Zorluklar elbette var ama bence bu bir meydan okumaydı. Meydan okumalarla karşılaşacağız ama onlarla mücadele etmek ve çözümler bulmak zorundayız. Bu beni durduracak bir şey değil.


Mustafa Cambaz’ı sevenler o gün o adadaydı






Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: С 1 августа Соцфонд увеличит страховые пенсии россиян

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Более 12 тысяч жителей Москвы и Московской области получают повышенную пенсию за работу в сельском хозяйстве

СЕНСАЦИОННЫЕ ДАННЫЕ! В деле Дональда Трампа два Дональда, два афроамериканца, две женщины и герб Москвы, России.

Начальник Главного управления вневедомственной охраны Росгвардии вручил ключи от автомобиля многодетному отцу-росгвардейцу


Алкогольная болезнь печени

Йога на Арке Парка Горького

Смириться нельзя выздороветь. Как живут и справляются с трудностями люди, перенесшие инсульт

Жители Балашихи помогут сделать родной город чище


Technology’s grip on modern life is pushing us down a dimly lit path of digital land mines

Meet Adam Peaty, British swimming hero and three-time Olympic champ returning for Paris 2024 after extended break

Kamala Harris’s Record on Israel Raises Questions About Support for Jewish State if Elected US President

Who is Ghetts and what character does the rapper play in Supacell?


Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

Военные следователи провели рейд по бывшим мигрантам в Феодосии

«Норникель» внедрил решения на базе ИИ почти на всех производственных площадках

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70


Гайд по регистрации, установке и входу в Throne and Liberty для игроков из России и СНГ

Activision secretly experimented on 50% of Call of Duty players by 'decreasing' skill-based matchmaking, and determined players like SBMM even if they don't know it

Arena Breakout празднует 1 годовщину новой картой, игровым режимом и наградами

A Google Doodle animator is my new favorite Elden Ring lore theorist thanks to this cartoon retelling of Shadow of the Erdtree set to a Taylor Swift song



Синоптики спрогнозировали тепло до +28 и грозы в Московском регионе 28 июля

Сбежавшего из Израиля в РФ подростка-вундеркинда нашли в отеле рядом со Внуково

Калинка моя: автокросс в Калининце

Хинштейн: МВД контролирует дело о драке сына Бажаева с полицейским в Москве




Начальник Главного управления вневедомственной охраны Росгвардии вручил ключи от автомобиля многодетному отцу-росгвардейцу

Столичные росгвардейцы задержали мужчину, подозреваемого в грабеже

МЧС: в Москве при тушении пожара пострадали двое спасателей

СК будет просить об аресте избившего полицейского в «Лужниках» Тимура Бажаева


Глава Дмитрова Поночевный провел прием жителей округа в школе № 5

«Расплата будет жестокой». Разрушен миф о главном пристрастии россиян

Стало известно, почему сын миллиардера Бажаева напал на полицейского в «Лужниках»

Ефимов: столица предоставила частному детсаду льготную ставку аренды


Медведев об игре на грунте на ОИ после травяного сезона: было даже страшно

Главные интриги Олимпиады: кто из звезд спорта приедет в Париж и за кого болеть из России

Мирру Андрееву наградили за первую победу в турнире на уровне WTA

Красноярка Мирра Андреева завоевала титул WTA и едет на Олимпиаду


"Нас ждет роковой август": какие потрясения предрек россиянам эксперт Михаил Хазин

На востоке столицы тушат пожар в трехэтажном здании

Глава Дмитрова Поночевный провел прием жителей округа в школе № 5

«Расплата будет жестокой». Разрушен миф о главном пристрастии россиян


Музыкальные новости

«Военные скрывают правду»: Юрий Лоза объяснил, почему считает Землю плоской

Солисты Мариинки дадут в «Михайловском» концерт памяти отца Георгия Мицова

"Стыдоба!" - Предавшая Россию Анна Нетребко развелась с мужем, а потом выставила себя на посмешище в Сети

Обложки альбомов песен. Сделать обложку для песни.



Калинка моя: автокросс в Калининце

SOKOLOV составил рейтинг «изумрудных» городов России

Синоптики спрогнозировали тепло до +28 и грозы в Московском регионе 28 июля

Хинштейн: МВД контролирует дело о драке сына Бажаева с полицейским в Москве


В Пулково задержаны восемь рейсов

Зачем Мишустин лично приехал к «ссыльному» губернатору

Адвокат Добровинский: Абрамов не запрещал Алсу пользоваться квартирой в Москве

Собянин рассказал о благоустройстве парков в Москве


Источник «360»: два москвича на мотоцикле погибли из-за ДТП на Покровской улице

Советская Москва в 1967 году

Особенности рефконтейнеров

Калинка моя: автокросс в Калининце


Штаб-квартиру Роскосмоса предложили разместить в Амурской области

Путин указал на сигнал для США в полётах стратегической авиации России

Патрушев высказался о пересмотре шагов США по ракетам в ФРГ после предупреждения Путина

Путин сообщил о завершающей стадии разработки ракет средней и малой дальности





Гости форума-фестиваля «Москва 2030» выберут аромат для столичных поликлиник

Врачи провели уникальную операцию и извлекли пулю из брюшной стенки новорожденного

Сотрудники фитнес-клуба в Москве случайно залили в канистру с хлором ядовитый газ

Родившегося с пулей в животе ребенка спасли врачи в Подмосковье


"Победить невозможно". В Киеве заявили о большой проблеме из-за Зеленского


Калинка моя: автокросс в Калининце

В Москве задержали сына миллиардера Мусы Бажаева за драку с полицией

Хинштейн: МВД контролирует дело о драке сына Бажаева с полицейским в Москве

День рождения гамбургера: как сделать популярный фастфуд полезным




Собянин рассказал о развитии инженерно-коммунальной инфраструктуры в Москве

Мэр Москвы рассказал, как за пять лет преобразился район Некрасовка

Собянин поздравил работников торговли с праздником

Мэр Москвы поздравил сотрудников центров госуслуг с профессиональным праздником


Лужнецкую набережную благоустроят

Из-за глобального потепления в Москве появились новые животные

Какие растения и насекомые опасны для сада и огорода

Прибыли с юга: какие животные появились в Москве из-за глобального потепления


Миллиардер Муса Бажаев пообещал: сын ответит за драку с полицией, если виноват

Стало известно, почему сын миллиардера Бажаева напал на полицейского в «Лужниках»

Китайские бренды захватывают российский авторынок

"Нас ждет роковой август": какие потрясения предрек россиянам эксперт Михаил Хазин


Погиб глава архангельской пожарной охраны Димитрий Охрименко

Фестиваль военных духовых оркестров одновременно открылся в трех городах Поморья

В Поморье стартовал двенадцатый «Дирекцион-Норд»

Сергей Собянин. Неделя мэра


Штаб «Все для фронта, все для победы» отправил в зону СВО очередной гуманитарный груз

К Международному дню тигра саранская телемачта «переоденется» в редкого хищника

Выставка исторической памяти «В гости к нашим далеким предкам» ко Дню Крещения Руси и Дню памяти равноапостольного Великого князя Владимира

Утром в Симферополе рейсовый автобус насмерть сбил пенсионерку


На национальную премию «Лучший промышленный дизайн России» подали более 1 тыс заявок

Илья Гуров презентовал альбом «1989» и отметил день рождения большим сольным концертом в Москве.

Медведев: Россия даст будущему лидеру США шанс всё наладить

Орбан заявил, что Европа отказалась от защиты своих интересов












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Ролан Гаррос

Главные интриги Олимпиады: кто из звезд спорта приедет в Париж и за кого болеть из России






Почему СССР продавал машины в Европе дешевле, чем своим гражданам

Ефимов: столица предоставила частному детсаду льготную ставку аренды

Международный день тигра и день памяти священномученика Афиногена отпразднуют в России 29 июля 2024 года

Адвокат Абрамова опроверг информацию о запрете Алсу приходить домой