Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Август
2024

Çalışmaları ve keşif defterleriyle M. Vedad Bey

0

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, yayımladığı araştırma kitaplarıyla İstanbul’a ilişkin akademik literatürün gelişmesine katkı sunmaya devam ediyor. İAE’nin İstanbul Araştırmaları Dizisi’nden çıkan II. Meşrutiyet’in Saray Mimarı: M. Vedad [Tek] Bey kitabı, Osmanlı-Türkiye mimarlık tarihinin ilk akademik eğitimli Türk mimarlarından Vedad Bey’in, “sermimar-ı hazret-i şehriyari” (Saray Baş Mimarı) olarak görev yaptığı beş yılı mercek altına alıyor. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Dr. Müjde Dila Gümüş ’ün detaylı arşiv çalışması ve derinlikli araştırmasına dayanan kitap; çizimler, keşif defterleri ve belgeler aracılığıyla M. Vedad Bey’in mimari uygulamalara ilişkin düşü ncelerine, tarihi yapılara yaklaşımına ve iş süreçlerini yönetme biçimine dair de pek çok yeni bilgi sunuyor. Dr. Müjde Dila Gümüş , yeni çalışması II. Meşrutiyet’in Saray Mimarı: M. Vedad [Tek] Bey vesilesi ile M. Vedad Bey’i konuştuk.


İstanbul’da kendi bürosunu kuran ilk Türk mimar M. Vedad Bey olmuş. O yıllarda İstanbul’da mimari faaliyetlerin daha ziyade Avrupalı veya gayrimüslim vatandaşlar tarafından üstlenilmesinin nedeni nedir?

Bu sürecin Hassa Mimarlar Ocağı’nın 1831 yılındaki dağılışı, Tanzimat’ın ilanıyla birlikte gayrimüslim cemaatin hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan gelişmeler ve mimarlık taahhüt sisteminin güç lenmesi ile gerçekleştiği söylenebilir. Ayrıca, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında mimarlık mesleğinin seçkin Müslüman aileler arasında tercih edilmediğini, Vedad Bey’in mimarlık eğitimi almak istediğinde babası Giritli Sırrı Paşa’nın buna şiddetle karşı çıkışından anlıyoruz. Oğluna yazdığı mektupta mimarlık mesleğini “Gerek valide gerek peder tarafından mensub olduğunuz hanedanın hâl ve şanıyla kat’a münasib olmayan” sözleriyle tanımlamış. Vedad Bey son derece mücadeleci bir karaktere sahip, babasının itirazlarına rağmen Paris’te mimarlık eğitimi almış ve ilklere imza atmış. Şark Ticaret Yıllıkları’nın 1900 yılı sayısında, İstanbul’da mesleğini sürdüren 79 mimarın isimleri ve büro adresleri yer alır. Bu mimarlardan 78’i Avrupalı veya gayrimüslim iken, listede bulunan tek Türk mimar Mehmed Vedad’dır.


Saray mimarları dönemin modasını takip ediyor

Bir süre serbest mimar olarak çalıştıktan sonra Sultan Reşad’ın tahta çıkmasıyla birlikte sermimar olarak görevlendirilmiş. M. Vedad Bey’in öncesinde “sermimar” olmak için nasıl bir donanıma sahip olmak gerekiyordu?

Vedad Bey’in aldığı “sermimar-ı hazret-i şehriyari” unvanının “saray mimarı” veya “padişah mimarı” gibi benzerleri, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında kullanılmaya başlanmıştı. Bilindiği kadarıyla ilk olarak Sarkis Balyan 1878’de “sermimar-ı devlet” unvanını almış, ilerleyen yıllarda da Vasilaki ve Yanko İoannidis sermimarlık yapmışlardı. Saray için çalışmış mimarlar arasında İtalyan mimar Raimondo D’Aronco’yu da sayabiliriz. Bu mimarlar Yıldız Sarayı bünyesindeki çeşitli yapıların tasarımını üstlenmiş, ayrıca Sultan II. Abdülhamid’in inşa ettirdiği kimi kamu yapılarını da projelendirmişlerdi. İoannidis’lerle ilgili bilgiler nispeten kısıtlı olsa da Sarkis Balyan ve Raimondo D’Aronco’nun dönemin mimari modalarını ve uygulamalarını yakinen takip eden oldukça donanımlı figürler olduklarını biliyoruz.

M. Vedad Bey’in üstlendiği padişah başmimarlığı görevi, sarayla ve II. Meşrutiyet yıllarının yönetici kadrolarıyla yoğun ve yakın bir ilişkide olmak anlamına geliyordu. Bu ilişki ağında M. Vedad Bey; görev sınırlarını, yetki alanını ve çalışma koşullarını belirlemekte nasıl bir yol izlemiş?

Vedad Bey, sarayla güç lü bağları olan seçkin bir aileye mensuptu. Babası (Giritli) Sırrı Paşa, Diyarbakır, Bağdat ve bazı Rumeli eyaletlerinde vali olarak görev yapmış bir bürokrattı. Anne tarafından dedesi Hekim İsmail Paşa, Sultan II. Mahmud’un doktorluğunu yapmıştı. Besteci ve şair olan annesi Leylâ (Saz) Hanım, çocukluğunun bir kısmını sarayda geçirmişti. Vedad Bey’in oğlu Nihat Tek’in yazdıklarına göre, Sultan Reşad henüz şehzadeyken Leylâ Hanım’a, bir gün tahta çıkarsa Vedad Bey’i sermimar olarak görevlendireceğini söylemişti. Dolayısıyla Vedad Bey sarayda çalışmaya başladığında padişah tarafından bizzat korunuyordu ve idari kadroların bir kısmıyla zaten tanışıyordu. Bu tanışıklıkların en hoş örneği bence Halid Ziya (Uşaklıgil) Bey ile olanıydı. Vedad Bey padişahın başmimarlığını yaparken Halid Ziya Bey de padişahın baş katipliğini yapmaktaydı. İkilinin dostluğunu Halid Ziya Bey’in anılarından takip etmek mümkün. Vedad Bey ailevi birikimi ve mücadeleci kişiliğinin etkisiyle görev sınırlarını belirleme konusunda ciddi ve zaman zaman katı olmuştu. Beğenmediği mimari uygulamaları ısrarla eleştirdiğini, kaleme aldığı ve Osmanlı Arşivleri’nde muhafaza edilen onlarca dilekçesinde takip edebiliyoruz. Saraylarda gerçekleştirilecek uygulamaların kendi talimatları doğrultusunda, uygun bulduğu malzemeler ile ve işinde mahir ustalarca yürütülmesi konusunda son derece ısrarcıydı.


Tamiratları en ince ayrıntısına kadar kendisi planlıyordu

Sarayın gücünün azaldığı bir dönemde sermimar olmasının etkisiyle büyük ölçekli yeni hanedan yapıları inşa etme fırsatı bulamayan Vedad Bey’in temel görevlerinden biri de hanedanın kullandığı tüm saray ve kasırların tamiratı ile alakadar olmak. Bir anlamda Vedad Bey, yapıyı “inşa” faaliyetinden ziyade “koruma ve yaşatma” ile uğraşmış. Bu alanda kendine özgü teknikleri, yöntemleri var mıydı?

Vedad Bey kısıtlı ve Maliye nezareti tarafından dikkatle takip edilen bir bütçe ile çok kapsamlı bir yapı grubunun düzenli olarak tamirini ve zaman zaman ek yapılarının inşasını gerçekleştiriyordu. Bu yapı grubunda en önemli yeri Dolmabahçe, Topkapı ve Yıldız Sarayları tutuyordu. Üç büyük sarayda da gerçekleştirdiği müdahalelerin ilgili sarayın özgün özellikleri ile uyumlu olması yönünde çabalıyordu. Vedad Bey, tarihi geçmişi sebebiyle Topkapı Sarayı’ndaki çalışmalara özel bir önem veriyor, burada tahrip edilmiş bir camın bile tekrar yerine koyulamayacağının altını raporlarında çiziyordu. Hatta Topkapı Sarayı’nda uygun bulmadığı uygulamalar gerçekleştirildiği zaman “Asar-ı Osmanîci bir Osmanlı” olarak durumdan rahatsız olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte, saraylarda yapılacak en ufak işi bile en ince detayına kadar kendisi planlıyordu. Vedad Bey’in detaycılığına bir örnek vermek gerekirse, Dolmabahçe Sarayı bahçesindeki hortumların asılacağı kancalar için bile suluboya ile renklendirdiği bir çizim hazırlamasını verebiliriz.


Her yapı için bir keşif defteri

M. Vedad Bey’in sermimarlığı süresinceki çalışmaları hakkında bilgi edinmek istediğimizde tuttuğu “keşif defterleri” bize büyük bir imkân sağlıyor. Bu keşif defterlerinde ne gibi şeylerin kaydı tutulmuş?

Saray, kasır ve hanedan üyelerinin kullanımına tahsis edilen yapılarda (ebniye-i seniyye) gerçekleştirilmesi öngörülen her inşa ve tamir işi için, Vedad Bey tarafından bir ön keşif (keşf-i evvel) defteri hazırlanıyordu. Vedad Bey görevi süresince 700 civarında keşif defteri hazırlamıştı. Osmanlı Arşivleri’nde bunlardan 479 tanesini tespit etmek mümkün oldu. Bu defterlerde, gerçekleşmesi önerilen mimari müdahalenin teknik detayları, kullanılacak malzemeye dair bilgiler ve tahmini bir maliyet yer alıyordu. Defterlerin içerikleri, Dolmabahçe Sarayı’nda bir odanın pencere camlarının değişmesi gibi ufak müdahaleleri de Yıldız Sarayı mutfaklarının yıkımı gibi daha büyük ölçekli müdaheleleri de içerebiliyordu.


Barış Harekatı'nda TMT'nin rolü büyüktü

Dört mevsim rayların üzerinde yolculuk

Gerçeklik algımızı yitirmeyelim




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

Мытищинский отдел вневедомственной охраны

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи


«Самый крутой проект»: KAYA заспойлерила старт нового шоу на ТНТ

Участники Московской недели моды выбрали для проживания Marins Park Hotel Москва Пражская

Коллекция бренда /DAS/ на Московской неделе моды

Топ-15 достопримечательностей Железноводска


Lynx force Game 5 of WNBA Finals on Carleton’s free throws to beat Liberty 82-80

Gary Neville starts new job with Man Utd just days after club legend Sir Alex Ferguson was axed by Jim Ratcliffe

Ring Ratings Update: King Artur rules light heavyweight, climbs P4P rankings (with Dmitry Bivol)

Survey: Afghan refugees in Germany choose to stay despite experiencing discrimination


Военные следователи провели в Ялте проверку лиц, не вставших на воинский учет

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

«Байкал Сервис» почти на 10% увеличил объемы отправок грузов на Дальний Восток

Криминального посыльного задержали в Ижевске


How to beat every boss on Louis's Gauntlet Runner in Metaphor: ReFantazio

How to unlock (and use) every archetype in Metaphor: ReFantazio

How to defeat Sogne the Icebound in Metaphor: ReFantazio

How to defeat the Homo Margo boss fight on Virga Island in Metaphor: ReFantazio



Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

Участники Московской недели моды выбрали для проживания Marins Park Hotel Москва Пражская

В преддверии Дня отца: 11,5 тысячи пап в Москве и Московской области получают ежемесячное пособие по уходу за ребенком до полутора лет




В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи

ФАС возбудила дело против ВТБ

Ефимов: с января выдано около пяти тысяч ГПЗУ для строительства соцобъектов

В Подмосковных Люберцах росгвардейцы задержали подозреваемых в совершении кражи


Собянин рассказал, как Москва заботится о памятниках архитектуры

Ефимов: с января выдано около пяти тысяч ГПЗУ для строительства соцобъектов

Пруцев недоволен игровым временем в «Спартаке» и зимой может уйти в аренду

Две жительницы Саратова продали свои квартиры и перевели вырученные деньги мошенникам


Полуфиналист Australian Open Аслан Карацев занял 316-е место в обновленном рейтинге ATP

Дарья Касаткина стала первой по числу побед за сезон на турнирах WTA-500 после 2015 года

Мирра Андреева в финале WTA 500 в Нинбо: борьба за 920 тыс. долларов

Доминик Тим: «В последние четыре года я уделял много времени теме ментального здоровья. Оказалось, что мне помогает медитация»


12 человек пострадали при столкновении автобуса и легковушки в Люберцах

«Полный провал европейского вектора»: 27 из 36 районов Молдавии проголосовали против вступления в ЕС

Ефимов: с января выдано около пяти тысяч ГПЗУ для строительства соцобъектов

Собянин рассказал, как Москва заботится о памятниках архитектуры


Музыкальные новости

Пианист Альберт Сайфуллин: «Почему мне так близок Китай? Потому что я советский человек»

Московский джазовый оркестр Игоря Бутмана выступил с юбилейным концертом в Ижевске

«Клинтон помнит!»: Бутман назвал самый запоминающийся концерт в карьере

«Искусство Гнесинки»: СОУНБ приглашает в музыкальную гостиную



Более 230 работодателей Москвы и Московской области получили субсидии за трудоустройство новых сотрудников по программе субсидирования найма

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

В преддверии Дня отца: 11,5 тысячи пап в Москве и Московской области получают ежемесячное пособие по уходу за ребенком до полутора лет

Свыше 6,5 тысячи жителей Москвы и Московской области получили справки о статусе предпенсионера в клиентских службах регионального Отделения СФР и МФЦ


"Спартак" ищет Зиньковскому новую команду и готов отпустить игрока зимой

«Тамара Карсавина. Жар-птица на века»: гала-вечер с Relax FM в Кремле

СК: в «Газели» на дороге в Домодедово нашли тела молодого человека и его девушки

Ульяновское «Динамо» привезло две «бронзы» из Абхазии


Машина вылетела за ограждение и упала в реку на набережной Тараса Шевченко

На МКАД крупная авария парализовала движение автомобилей

Стали известны подробности ДТП с автомобилем, упавшим в Москву-реку

Комплектация и технические характеристики Lada Granta


Лукашенко и Путин обсудят строительство скоростной автомагистрали Москва-Брест

Путин проведет переговоры с президентом ОАЭ

Вучич поблагодарил Путина за готовность РФ обеспечить Сербию газом зимой

Автоэксперт Ермилов рассказал, за какие «хитрости» с номерами могут лишить прав


Марбург шагает по планете: может ли смертельный вирус распространиться в России



Лавров: никто никогда не узнает, какой диагноз немцы поставили Навальному


Гастроэнтеролог Садыков назвал необычные свойства квашеной капусты

Центр ядерной медицины Улан-Удэ: два года в борьбе с раком

Офтальмохирург клиники АйМед Кирилл Светлаков: из-за чего может появиться зрительное переутомление

Там, где Булгаков пилюли покупал: топ старинных аптек столицы, работающих в наши дни


Премьер Словакии раскритиковал «план» Зеленского

МИД России предостерегает партнеров от поддержки "формулы мира" Зеленского

Названа «тайная» цель встречи главы Пентагона с Зеленским

Глава Пентагона Остин внезапно прибыл в Киев: в CNN сообщили цель визита


В Калмыкии состоялся фестиваль уличной культуры и экшн-спорта «Уличная классика»

Эмилия Алиева — «Выходной» и Марианна Гекман — «На спорте». Новые релизы на лейбле Riki Music

Международный фестиваль спортивного кино пройдет с 24 по 29 октября

РОСГВАРДИЯ ОБЕСПЕЧИЛА БЕЗОПАСНОСТЬ ВО ВРЕМЯ ФУТБОЛЬНОГО МАТЧА В МОСКВЕ


В Минске планируют скоростные транспортные линии к городам-спутникам

Лукашенко описал ужасы жизни москвичей



Сергей Собянин рассказал, как проект "Чистое небо" преобразил Москву

Сергей Собянин рассказал, как Москва заботится о памятниках архитектуры

Собянин поблагодарил сотрудников дорожного хозяйства за профессионализм

Собянин: Более 900 км проводов убрали под землю в рамках проекта «Чистое небо»


Москвичам пообещали аномальную погоду: Когда придёт потепление

В Ключевском парке установили знаки запрета проезда автомобилей

Πpaɜдниκ pуcοфοбии: в Литвe paдуютcя пοбeдe нaд «дοмοм Μοcκвы»

Синоптик рассказал, когда в Московский регион придет зима


«Полный провал европейского вектора»: 27 из 36 районов Молдавии проголосовали против вступления в ЕС

Две жительницы Саратова продали свои квартиры и перевели вырученные деньги мошенникам

Собянин рассказал, как Москва заботится о памятниках архитектуры

12 человек пострадали при столкновении автобуса и легковушки в Люберцах


В Рязанской области действовала группировка мошенников

Граждане трезвенники...

Делегация Архангельской области принимает участие в XII Международном форуме «Россия – спортивная держава»

Теннисистка из Архангельска стала лидером турнира в Санкт-Петербурге


Дополнительный поезд в Крым запустят через Воронеж на новогодние праздники

Встреча с поэтом «Садится солнце желтой хризантемой…», в рамках фестиваля «Золотая осень-2024»

Выставка-юбилей «Рыцарь фантастики», к 90-летию со дня рождения Кира Булычёва, русского советского писателя-фантаста, ученого-востоковеда, сценариста.

Какой сегодня праздник: 20 октября


Материалы с наноалмазами: новый шаг в оптике будущего

Большого удава засняли в поезде Санкт-Петербург — Сочи

Подмосковье победило на всероссийском конкурсе по поддержке театрального искусства

Детям усиливают охрану // Сколько стоит нанять телохранителя для ребенка












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Россиянка Касаткина вернулась в топ-10 рейтинга WTA по итогам турнира в Нинбо






В Москве отреставрировали главный дом усадьбы Плахово на Тверском бульваре

Загрутдинов: В Гольянове почти достроен спорткомплекс «Алтайский»

Последнюю комплексную промывку памятников провели в Москве в преддверии зимы

Первый замминистра здравоохранения Московской области провел прием в Павловском Посаде