Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Август
2024

Bakan Memişoğlu'ndan 'Maymun çiçeği' açıklaması: Şu anda ülkemizde yok

0

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun Anadolu Sohbetleri programında basın mensuplarının sorularını yanıtladı, maymun çiçeği virüsüne karşı alınan önlemleri anlattı.


Bakan Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan ederek, ülkelere kendi önlemleri almalarını tavsiye ettiğini söyleyerek, "Biz de Bilim Kurulu'nu toplayarak rehber yayımladık. Bu rehberle hem hastalık bilgilendiriliyor hem de vaka durumunda ne yapılacağı anlatılıyor. Bunun haricinde de hazırlıklarımız var. Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız" dedi.


'Pandemi olmaz'


'İnşallah gelmez, gelirse gereğini yaparız'

Memişoğlu, maymun çiçeği ve çiçek hastalığının aynı soydan gelen virüsler olduğuna işaret ederek, "Birbiriyle aşıları ve tedavileri benzer. Çiçek hastalığı artık yok dünyada. Ama bizler 1980'lere kadar çiçek aşısı yapmıştık. 1980'den sonra DSÖ'nün önerileri doğrultusunda artık yapılmadı. Çiçek aşısının da bu hastalıkla ilgili aynı soydan geldiği için kuruduğu ifade ediliyor bilim insanları tarafından. Ama ne kadar kuruduğu, 'suş'ta son virüsün nasıl bir seyir seyredeceği konusunda çiçekle benzerlik konusunda bilim insanları çalışma yapıyor. Ama şu net ki şu anda ülkemizde yok, görülmedi.


Bu konuda hastane acillerine gelip 'maymun çiçeği mi oldum' diye soran veya şüphe eden insanlarımız oluyor. Ama bu testleri yapıyoruz, kliniğe bakıyoruz, sorguluyoruz ve bu tür hastalıklarla ilgili şu ana kadar tanı hem test hem muayene anlamında koyulmadı. Eğer böyle bir tanı koyarsak bildireceğiz ve gereğini yapacağız izolasyonlar dahil. Ama insanlar paniklemesinler, emin olun bu konuda sağlıkçılar olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. İnşallah ülkemize gelmez, gelirse de gereğini yaparız. Bu konuda insanların rahat olmasını istiyorum" dedi.

'Aşıyı üretecek gücümüz var'

Bakan Memişoğlu, virüsle ilgili yürütülen test ve aşı çalışmalarına ilişkin de "Eski 'suş'lar elimizde var. Bunlarla ilgili PCR testi yapacak kabiliyetimiz var. Yeni 'suş' olursa onunla ilgili de test kiti yapabilecek, üretebilecek kabiliyetimiz var. Covid-19'da dünyada aşı üretebilen 7 ülkeden biri olduk. Covid aşısını kısa sürede üretebilen bir ülke, her türlü aşıyı da üretebilir. Bizim 'bütün aşıları yapacağız' diye iddiamız var. Bu konuda insan gücümüz de sektörümüz de kabiliyete erişmiş durumda. Endemik olan bir hastalığın aşısının tedarikiyle ilgili özel bir çaba harcamıyoruz. Gerektiği zaman bu aşıyı hem tedarik edebilecek hem de üretebilecek gücümüz var. İnsanlar, bu konuda tedirgin olmasın. Aşı konusunda artık politik olarak bu aşıları üreteceğiz. Kendi aşımızı yapabilecek bir politikaya dönüşmüş durumdayız. Ne kadar sürer; onunla ilgili arkadaşlarla çalışma içindeyiz" dedi.

'Sınır kapılarında hassasiyet var'

Bakan Memişoğlu, sınır kapılarında özel bir önlem alınıp alınmadığıyla ilgili "Rehberin yayınlanması zaten bir şekilde oradaki insanların da buna hassasiyet göstermesini sağlanması içindi. Virüste ilk 4-5 gün belirti vermeyebilir; ama bulaş riski var. Siz ne kadar kapıda önlem alırsanız alın, ilk döneminde hiç belirti vermeyebilir. O nedenle en azından ciltteki lezyonları tespit edebilecek bu tür girişleri kontrol edebilecek insanlara daha hassas olmaları konusunda ifadede bulunduk. Bu konuda hassasiyet söz konusu gümrüklerde. Ama özel bir önlem ya da kısıtlama almayacağız. Toplumsal olarak farkında olduğumuz gibi giriş kapılardaki insanlarımızın da bu konuda daha hassas ve dikkatli olmaları konusunda çalışma yaptık. Önlem almamış değiliz. Bütün önlemleri aldık; ama kısıtlama almadık" diye konuştu.


'3'üncü basamak alışkanlığımızı değiştirmeliyiz'

Bakan Memişoğlu, hastanelerdeki yoğunlukla ilgili soru üzerine 2002'de bir vatandaşın sağlık sistemine temasının yılda 2 kez olduğunu, aynı yıl OECD ortalamasının 6, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının ise 5,8 olduğunu söyledi. Memişoğlu, şimdi OECD ve AB ortalaması aynıyken Türkiye'de bu sayının 11,2'ye çıktığını belirterek, "OECD ve AB'nin iki katı neredeyse sağlık sistemine ulaşabilir noktaya geldik. Sağlıkçıya ulaşmak, çok kolaylaştı. Bu rakamın büyük oranı da eğitim araştırma hastaneleri. Daha çok 3'üncü basamağı kullanıyoruz, toplum olarak. Alışkanlığımız 3'üncü basamak. Bunu değiştirmemiz lazım. Bunun için sistemsel bir düzenleme ve toplumsal bir bilinç gerekir. Aile hekimliğini reçete yazdırmak için kullanıyoruz. Halbuki 1'inci basamak tedavinin de yapıldığı yerdir aile hekimliği" dedi.

'1 ve 2'inci basamağı 3'le entegre edeceğiz'

Memişoğlu, aile hekimliğini bu konuda kullanmak ve güçlendirmek istediklerini kaydederek, "Hastaneye gitmesini gerektirmeyecek bir hastalığın tedavisini aile hekimliğinde yönetebiliriz. Bunu toplumun da talep etmesi gerekir. Bu çalışmayı önemsiyoruz. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru tedaviyi uygulamamız lazım. 1 ve 2'nci basamağı 3'le entegre edeceğiz. Amacımız bu, şu anda. Bunların birbiriyle bağlantısını sağlayacağız. Bu konuda farkındalık çalışması yapacağız. Kısıtlama düşünmüyoruz. Ama aile hekimliğini kuvvetlendirdikten ve sayısını artırdıktan sonra belli kısıtlamalar olacak. Ama şu anda teşvik ve bilinçlendirmeyle beraber, ödüllendirme de yapacağız. Hem hastayı hem de çalışanımızı, sistemi iyi çalıştıranı ödüllendirecek şekilde teşvik edecek şekilde bir program uygulayacağız. 'Şehir hastanesine gittim, hazır dahiliyeye gelmişken bir de cerrah görsün, bir de gözcü görsün' diyen insanların onun karşılığında bir bedel ödeyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'Sonuç-Değer bazlı sisteme geçeceğiz'

Bakan Memişoğlu, randevuya gelme noktasında farkındalık oluştuğunu, onay isteminin bu oranı artırdığını belirterek, "2018'de baktığımız hasta sayısı, 2023'teki toplam hasta sayısından yüzde 30 az. Daha çok hasta bakmaya başladık. 2023'te 990 milyon 600 bin kez insanlara bakmışız sağlık sisteminde. Bunu optimize etmemiz lazım. 1'inci, 2'nci ve 3'üncü basamağı entegre ederek yaptığımız gibi de gereksiz test, gereksiz ilaç, gereksiz film isteklerini de azaltmamız gerekiyor. Bunun için de bakmaktan çok sahiplenme ve tedaviyi ön plana çıkarmamız gerekiyor.


'Sonuç-değer' bazlı bir sisteme geçeceğiz. Sadece bakmak yetmez, hastanın bir daha başka bir yere başvurmasını engelleyeceğiz. Gittiği yerde problemini çözmeye çalışacağız. Doktorla hasta arasında çok hassas manevi bir alan var. O alan sahip çıkmamız gereken bir alan. O alanı iyileştirmek lazım. Hekimi mutlu etmek, değerli kılmamız lazım. O zaman hastayı da sahiplenecektir, mutlu edecektir, derdine derman olacaktır. Bu alanı hep beraber bütün kamuoyu kuvvetlendirmemiz ve ilişkiyi daha iyi hale getirmemiz lazım. Hastanın doktora güvenmediği, doktorun da hastadan çekindiği bir sistemin başarılı olma şansı yok" değerlendirmesinde bulundu.



Tayland'da ülke dışından gelen bir kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildi

Maymun çiçeği virüsü hastalığından korunma yolları nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü: Bilim kurulu kuruldu




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?


Молодёжное крыло Народного фронта провело викторину в преддверии Дня Интернета в России.

Hilton Seychelles Northolme: с любовь к овощам

Обучение первокурсников Ивановского железнодорожного колледжа началось с экскурсии в сервисное локомотивное депо «Иваново» филиала «Северный» ООО «ЛокоТех-Сервис»

Названы новые рейсы из России в Таиланд: географию расширят на Самуи и Краби


Just hours left for thousands of hard-up households to get £100s worth of white goods or new boiler – how to claim now

My mother and I were still estranged when she died in 2019. I went to a medium to connect with her and it brought me closure.

Grisly suicide-pod tale blows up lies of ‘dignity’ in assisted suicide

Nottingham rampage victim’s families slam ‘shameful & arrogant’ BBC doc ‘too sympathetic’ to killer Valdo Calocane


Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Задержан предполагаемый виновник смертельного ДТП с автобусом в Прикамье

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный


Мафия-НН: Густой аромат армянского кофе наполнил воздух старательно украшенной гостиной.

New California law inspired by Ubisoft and Sony requires retailers to warn consumers that the digital games they buy can be taken away at any time

Today's Wordle answer for Sunday, September 29

Elgato Game Capture Neo review



Знаки зодиака: Москвички предпочитают украшения со львом

Токсиколог Кутушов объяснил, что делать, если разбили ртутный градусник

Невидимая угроза: врач Кутушов рассказал, как токсины попадают в вашу еду

Токсиколог Кутушов рассказал, как не запутаться в витаминах D и D3




Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве

Больше всего в 2024 году инвестируют в производство компьютеров, транспортных средств и медикаментов

В Пятигорске состоялась встреча представителей Агентства стратегических инициатив и представителей исполнительной власти Ставропольского края


Прислать следственную группу из Москвы просят у Бастрыкина жители тюменского Перевалово

Клиника UltraSave – медицинская косметология нового уровня

Новое реалити «Практиканты» развенчивает мифы о сельском хозяйстве

Погибший в новостройке купил квартиру недавно и собирался перевезти семью


Рахимова обыграла Биррелл и вышла во второй круг WTA 1000 в Пекине

Янник Синнер не приедет на турнир ATP-500 в Вену

Камилла Рахимова вышла во второй круг WTA-1000 в Пекине, обыграв Кимберли Биррелл

Даниил Медведев обыграл Гаэля Монфиса и вышел во 2-й круг турнира ATP-500 в Пекине


Стало известно, кем в детстве мечтали стать жители Москвы

Суд может лишить Ле Пен права участия в выборах президента во Франции

В Москве потушили пожар на Ильменском проезде

День интернета отмечают в России сегодня


Музыкальные новости

Карди Би показала изменившуюся фигуру после родов: фото

«Мы стараемся презентовать каларцам самое лучшее»: Пётр Лундстрем о концертах на севере Забайкалья

Буффонада под вопросом // «Так поступают все женщины» Моцарта в Нижнем Новгороде и в Москве

Певец Алексей Глызин призвал молиться о здоровье госпитализированного Добрынина



Токсиколог Кутушов объяснил, что делать, если разбили ртутный градусник

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Социальный фонд выплатит остатки материнского капитала менее 10 тысяч рублей

Токсиколог Кутушов рассказал, как не запутаться в витаминах D и D3

Как адаптировать коллектив к новым вызовам и изменениям


«Я сидел спиной к сцене между двумя незнакомыми людьми». Павел Воля в Comedy Club рассказал подробности о свадьбе Харламова

Где найти запчасти на китайские авто?

Невидимая угроза: врач Кутушов рассказал, как токсины попадают в вашу еду

Стало известно, где живут самые щедрые женихи в России


Вы просто поверьте: в сериале по мотивам советского хита «Москва слезам не верит» снимаются Иван Янковский, Андрей Максимов и Анастасия Талызина

Больше всего в 2024 году инвестируют в производство компьютеров, транспортных средств и медикаментов

Проверка подлинности автозапчастей: алгоритм

ЦЕРЕМОНИЯ ПЕРЕДАЧИ КЛЮЧЕЙ РОСГВАРДЕЙЦАМ ОТ НОВЫХ АВТОМОБИЛЕЙ ПРОШЛА В САРАТОВЕ






Невидимая угроза: врач Кутушов рассказал, как токсины попадают в вашу еду

Токсиколог Кутушов назвал дефицит магния причиной проблем с пищеварением

Как адаптировать коллектив к новым вызовам и изменениям

Токсиколог Кутушов рассказал, как не запутаться в витаминах D и D3


Пресс-секретарь Зеленского: граждане РФ первыми узнают о разрешении Киеву бить вглубь России


Представители Росгвардии поздравили воспитанников центра спорта и образования «Самбо-70» с принятием торжественной клятвы

Современные тренажёры и трибуна для зрителей: Большой парк для собак открыли на юге Москвы

«Динамо» (Махачкала) — «Динамо» (Москва): когда начало, где смотреть онлайн матч 10‑го тура РПЛ, 29 сентября

В Мытищах прошли соревнования по греко-римской борьбе




Сергей Собянин рассказал, как город поддерживает экспорт в страны БРИКС


Новосибирск вошел в топ-5 городов-миллионников по внедрению экологичного транспорта

«Желтый туман» над югом России: Песчаные бури доберутся до Москвы? Отвечает ФОБОС

"Росатом" и Конго дорабатывают сделку по возобновляемой энергии и плавучим АЭС

Рекордное количество участников привлёк Конкурс экологических проектов в Мытищах


Появилось видео из ПВР для жильцов ЖК «Селигер Сити», где произошел пожар

Появились кадры последствия пожара в ЖК «Селигер Сити» в Ильменском проезде

Власти Грузии положительно оценили заявление Лаврова о Южной Осетии и Абхазии

В Москве потушили пожар на Ильменском проезде


Прокуратура проверяет информацию о пропаже вертолета в Архангельской области

Ефимов: на станции «Рублево-Архангельская» готовятся к проходке тоннелей

В Гидрометцентре прогнозируют температуру на 6-10°С выше нормы в нескольких регионах России

В Архангельске возобновилась реконструкция международного аэропорта в Талагах


В районе Симферополя появится необычный жилой квартал

Ретро-вечер «Джентльмен удачи – Савелий Крамаров»

Под Симферополем продолжается строительство нового крупного микрорайона

В Симферополе появится новый бизнес-центр “Крымский”


«АиФ»: жители Грузии считают, что им не нужен новый конфликт с Россией

Глава Якутии обсудил вопросы содержания федеральных трасс Колыма и Вилюй с руководителем Росавтодора

Скоро в Ярославле выпадет первый снег

Новое реалити «Практиканты» развенчивает мифы о сельском хозяйстве












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
ATP

Даниил Медведев обыграл Гаэля Монфиса и вышел во 2-й круг турнира ATP-500 в Пекине






Сергей Собянин рассказал, как город поддерживает экспорт в страны БРИКС

Мотоциклисты гоняют между рядами – это допустимо?

Власти Грузии положительно оценили заявление Лаврова о Южной Осетии и Абхазии

Клиника UltraSave – медицинская косметология нового уровня