Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Август
2024

Yapay zeka bu kez Osmanlıca çeviriyor

0

Çeviri endüstrisi, yapay zeka teknolojisinin hızlı gelişimi sayesinde olağanüstü bir dönüşüm geçiriyor. Yapay zeka, çeviri sürecini hızlandırmanın yanı sıra, çevirilerin kalitesini de önemli ölçüde artırıyor. Özellikle son yıllarda belirli dillere özgü öğrenme ve uyum sağlama yeteneği sayesinde, uzmanlık gerektiren terimleri anlama ve doğru çevirme konusunda büyük bir ilerleme kaydediyor. Konuşma metinlerinden makalelere, hukuki belgelerin çevirisinden bilimsel araştırmaların dosya çevirisine kadar pek çok alanda kendini ispatlayan yapay zekanın yeni alanı ise Osmanlıca metinler. Geçtiğimiz yıllarda “Wikilala”, “kelime.com” ve “e-Osmanlıca” gibi uygulamaları hayatımıza sokan Hiperlink, bu kez yapay zekayı da işin içine kattığı yepyeni bir platformu hizmete sunuyor. Transleyt, Türkçe, İngilizce, Almanca, Çince ve Osmanlıca dahil 30 dilde; resim, metin, dosya ve ses gibi içerikleri kolayca çevirmeye, sadeleştirmeye ya da dönüştürmeye yarıyor. Transleyt, Osmanlıca çeviride elde ettiği olağanüstü başarı oranlarıyla sektörde fark yaratıyor. Yapılan testler, matbu metinlerde yüzde 98.2, düzgün elyazma metinlerde ise yüzde 92 doğruluk oranına ulaştığını gösteriyor. Pek çok araştırmacının, Türkologların saatlerini, günlerini hatta haftalarını alan Osmanlıca metinlerin Latin harfleri ile transkripsiyonu Transleyt ile dakikalar hatta metnin uzunluğuna göre saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor. Ancak Transleyt’in gücü sadece bu yüksek başarı oranlarıyla sınırlı değil. Platform aynı zamanda Osmanlıca metinleri herhangi bir dönem diline birebir çevirme ya da günümüz Türkçesine aktarma seçeneklerini de sunuyor. Örneğin 13. asra ait bir metni 19. ya da 21. asra ait bir metnin üslubuna çevirebilme imkanı veriyor. Özellikle Osmanlıca baskı metinlerin çevirisi alanında öncü bir rol üstlenmeye hazırlanan Transleyt, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Prof. Dr. Hayati Develi ve Prof. Dr. Mehmet Ölmez gibi bir çok kıymetli akademisyen tarafından da heyecan ile karşılanıyor.

Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü

Yapay zeka teknolojisinin gücünü dil bariyerlerini aşmak için kullanan yenilikçi bir çeviri ve medya işleme platformu olan Transleyt, Hiperlink teknoloji şirketi bünyesinde bir girişim. “Biz Hiperlink olarak daha çok üniversitelerin, akademisyenlerin ve eğitimcilerin yapay zekayla alakalı işlerini yönetebileceği bir şirket oluşturmuş olduk. Pergelimizin bir ucunu yapay zekaya koyduk. Yapay zeka ve eğitimle alakalı neler var ise bunları gerçekleştirmek için projeler yapmaya çalışıyoruz” diyen Transleyt kurucusu Sadi Özgür, Transleyt’i ilk olarak DeepL, Google Çeviri veya Microsoft Translator gibi bir çeviri platformu olarak kurguladıklarını anlatıyor. Ancak işin zamanlar geçmiş projelerde yaptıkları gibi teknoloji ve kültür hazinesinin bir kesişimine dönüştüğünü ifade eden Özgür, “Yaptığımız platform bizim kültür hazinemiz olan Osmanlıcayı da çevirebilsin, güncel okuyucu bunu sadeleştirebilsin, anlamlandırabilsin diye yöntemler geliştirdik. Bunlar tabi ki emekleme dönemi. Geniş dil yelpazemizdeki uzmanlığımızı artırarak, daha fazla dil ve lehçeye hizmet sunmayı amaçlıyoruz” diyor. Dil ve medya engelleri olmayan bir dünya oluşturmak için çabaladıklarından bahseden Özgür, “Teknolojinin gücünü kullanarak insanları, fikirleri ve kültürleri birbirine bağlamayı hedefliyoruz. Medya içeriklerinin dil bariyerleri olmaksızın anlaşılmasını sağlayarak, küresel anlayışı ve empatiyi güçlendirmeyi istiyoruz. Kültürel mirasın korunması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunarak, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Hassas ayarlar ile kişiselleştirilmiş çeviri

Transleyt’in metin çeviri özelliği, çevirileri ihtiyacımıza göre özelleştirebilmemiz için geniş bir yelpazede seçenekler sunduğundan bahseden Özgür, bu hassas ayarlar, çeviri kalitesini artırmanın yanı sıra, metnin hedef kitleye ve kullanım amacına uygun olmasını sağladığını ifade ediyor. Örneğin; varsayılan, arkadaşça, teknik, akademik gibi seçenekler içeren “Ton Ayarları” ile çevirileri iletişim bağlamına uygun hale getirmek için farklı tonlar arasında seçim yapılabiliyor. Bir iş sunumu için teknik bir ton seçebilir, bir arkadaşınıza yazacağınız e-posta için daha gündelik bir ton kullanabilirsiniz. Ayrıca profesyonel, bilgilendirici, tartışmacı, betimleyici gibi çeşitli “Üslup Seçenekleri” ile metnin amacına ve hedef kitlesine göre farklı üsluplar arasında seçim yapabilirsiniz. Bu sayede, bir bilimsel makale için akademik bir üslup, bir hikâye için hikâyeleştirici bir üslup veya bir analiz raporu için karşılaştırmalı bir üslup kullanabilirsiniz. “Alan/sektör Odaklı Çeviri” ise spesifik alanlara ve sektörlere özel terminoloji ve ifade biçimlerini kullanarak çeviri yapabilme imkânı sağlıyor. Bu hassas ayar sayesinde tıp ve sağlık, bilim ve teknoloji, hukuk, finans ve bankacılık gibi uzmanlık gerektiren alanlar için özelleştirilmiş çeviriler elde edebiliyorsunuz. Özellik, teknik terimlerin doğru ve tutarlı bir şekilde çevrilmesini sağlıyor.

Artık hiçbir söz uçmayacak

Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, bugün “Gelecekte Osmanlıca metinlerin bilgisayarlar aracılığıyla basit bir şekilde Latinize edilebilecektir” öngörüsünün gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu ifade ediyor. Mühendislikten sağlık bilimlerine, tarımdan hayvancılığa, demiryolu taşımacılığında fotoğrafçılığa, eski harflerle basılmış kitaplar bir yığın el değmemiş kitap olduğundan bahseden Akalın, “Oradaki söz varlığı öylece duruyor. Çünkü edebi eserlerin çevirisi yapıldı ancak rasflardaki bu eserlere hiç dokunulmadı” açıklamasını yapıyor. Akalın, “Transleyt sayesinde bugüne kadar el değmemiş yaklaşık 30 bin Osmanlı Türkçesi kitabın, binlerce gazete nüshasının, sayısını tahmin edemeyeceğim belgenin çevirisini yapmak, günümüz Türkçesine çevirmek artık mümkün olacak” müjdesini veriyor. Ayrıca projenin yeni bir derlem ortaya koyacağından bahseden Akalın, “Böylece atalarımızın yazıya geçirdiği hiçbir söz uçmayacak, sözlüklerde yeniden canlanacak” diyor.

Yeni bir medeniyet ancak böyle kurulabilir

“Sadi Bey, Transleyt yazılımını ilk anlattığında hâkikaten heyecan verici buldum. Çünkü sadece metni çevirmek bir bilim değil. Transleyt; metni anlamak, yorumlamak sonra oluşan yeni bir ‘big data’ dediğimiz çevrilmiş metinlerden onlara dayanan bir teori birikimi bir felsefe birikimi oluşturabilmeyi mümkün kılıyor. Yeni bir medeniyet kurmak veya beşeri medeniyete orijinal katkılar sunabilmek ancak böyle mümkün olabilir” diyen Prof. Dr. Hayati Develi sözlerine şunları ekliyor: “Belki 15-20 sene sonra bugün Batılıların dil çalışmalarında kullandığı hacme ulaşmış bir veri birikimimiz olacak. Buradaki tüm akademisyenler, entelektüeller böyle bir yazılımdan heyecan duyarlar. Esas olan bunu bürokrasimize de doğru bir şekilde anlatıp, bu platformu ilgili kurumlar tarafından akademisyenlerin kullanımına açılması gerektiğidir. Biraz bu işe sermaye ve bütçe ayrılmalıdır. Genç arkadaşlarımız, bizden sonra gelenler bu yazılımlar aracılığıyla işin hamaliye kısmını yaparak bu birikimi geliştirmeleri gerekiyor.”

Bizim kadar alfabe değiştiren başka bir dil yok

Dünyada Türk dili konuşan halklar da dahil olmak üzere bu kadar alfabe değiştiren başka bir dil olmadığından bu nedenle Transleyt’in Türkoglar için oldukça önemli olduğundan bahseden Prof. Dr. Mehmet Ölmez, “Latince, Latin harfleriyle başladı şuan versiyonlarıyla devam ediyor. İspanyolca’nın, Fransızca’nın, Danca’nın hepsinin çok az harf değişiklikleriyle Latince’nin devamı olduğunu söyleyebiliriz. Arap kavimleri de çok fazla alfabe değiştirmedi. Alfabeyi en çok değiştiren ise bizleriz” diyor. Alfabe değişimlerinin biraz da dini inançlara bağlı olarak değiştiği dile getiren Ölmez, “Örneğin Pakistan, Müslüman bir ülke olduktan sonra Arap alfabesini kendine uyarlayarak kullanmıştır” açıklamasını yapıyor. Türkler için ‘alfabe travması’nın aslında 1920’den önce de olduğunu ifade eden Ölmez, “Bizim alfabemiz 1300’den 1900’e kadar hiçbir zaman tek tip bir imla ile gitmedi. Değişiklik gösterirdi. Standartlaşma Edirne’nin başkent olması ile ardından İstanbul’da yaygınlaşmasıyla başladı. Bu anlamda Transleyt’in 13. asırdan 21. asra kadar çeviri seçeneği sunması oldukça önemli” diyor.


Çocuklar estetik kurbanı olmasın




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Команда подмосковного главка Росгвардии завоевала серебро в соревнованиях по гиревому спорту Спартакиады «Динамо»

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Обзор автомобиля «Москвич» 3

Подписывайтесь на наши Telegram каналы!


Ротавирус – правда ли помогает кола? Рассказал гастроэнтеролог Рустем Садыков

В международный день врача прошла премия THE MEDICAL STARS AND BEAUTY AWARDS

Музыкальный спектакль «Я тебе верю!» в декабре в «Колизей – Арена»

Романтика знаков зодиака


Kaun Banega Crorepati 16: Amitabh Bachchan celebrates contestant Ankita's ambition to empower family and society

Lennox Lewis Has No Doubt How Anthony Joshua vs Daniel Dubois Rematch Goes: “He’ll Go After Him”

Navy veteran’s defamation suit against CNN inches towards trial as judge hears motions for summary judgment

An Idaho health department isn’t allowed to give COVID-19 vaccines anymore. Experts say it’s a first


Всемирный день городов: «Грузовичкоф» расширяет горизонты

Депутаты свердловских городов просят губернатора поднять тарифы на коммунальные услуги

Прогулка на ВДНХ

Подписывайтесь на наши Telegram каналы!


Мафия-НН: Это было что-то не вообразимое, убойное и со стуласшибательно!

Stressing out waiting for Dragon Age: The Veilguard to download? Here's some Dragon Age ASMR to help mellow your mood

AMD's Dr. Lisa Su predicts AI GPU market will grow to $500 billion by 2028 or 'roughly equivalent to annual sales for the entire semiconductor industry in 2023'

World's biggest modding site announces new paid mods policies, with caveats—'as long as it isn't to the detriment of the free modding ecosystem'



Молдаване у посольства в Москве начали скандировать лозунги против Санду

Футболисты «Спартака» и ЦСКА устроили массовую драку на поле

Завершился фестиваль-форум «Российская креативная неделя — Дальний Восток»: итоги и перспективы

"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями




Подписывайтесь на наши Telegram каналы!

Избирательный штаб Санду начал праздновать победу на выборах

Банный комплекс сгорел дотла в Каменске-Уральском, пострадал один человек

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»


В Австралии умер самый большой крокодил в мире

Хайку

Захарова призвала МВД Эстонии не вмешиваться в дела Эстонской православной церкви

Подмосковные футболисты стали серебряными призерами Второй футбольной лиги


Кудерметова вышла во второй круг турнира категории WTA 250 в Мериде

Теннисная школа экс третьей ракетки мира Петровой открылась в Татарстане

Неймар назвал белорусскую теннисистку Арину Соболенко королевой

Теннисист Медведев заявил, что поражение на "Мастерсе" ударило по уверенности


Хайку

Главные новости дня, 3 ноября 2024 года

Захарова призвала МВД Эстонии не вмешиваться в дела Эстонской православной церкви

Теория фикций: москвич возглавил почти две тысячи компаний


Музыкальные новости

Петросян в Comedy Club и конфликт в шоу «Вызов»: что смотреть на ТНТ в выходные

«Спартак» и ЦСКА сыграли красно // Принципиальное дерби привело к драке и трем удалениям

Кинчев заявил, что «в сердцах» написал заявление о переносе концертов

«Был и остается обычным наркоманом»: мать Стаса Пьехи рассказала о его болезни



Музыкальный менеджер. Менеджер музыкальной группы. Музыкальный менеджер директор.

Футболисты «Спартака» и ЦСКА устроили массовую драку на поле

"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями

Молдаване у посольства в Москве начали скандировать лозунги против Санду


Памятник Сергею и Елизавете Романовым открылся в Москве — Собянин

В Самаре прошли соревнования в фиджитал спортивной дисциплине «Ритм-симулятор» с участием атлетов из психоневрологических интернатов

Пегас сделал заявление по новым турам по России на эту зиму, включив в них авиаперелёт

Компания «Мария» рассказала о новых решениях для девелопмента на конференции Московского Бизнес-клуба


Появилось видео смертельной аварии с такси в центре Москвы

С Москвой Пушкина познакомились воспитанники школ искусств Приамурья

Столичных водителей призвали пересесть на общественный транспорт из-за снегопада

Двое людей пострадали в ДТП на пересечении Керамического проезда и Дубнинской улицы


Запланировано возложение цветов Путиным в День народного единства


Нет вакцины: чем опасна «детская» инфекция — скарлатина




Сотрудников областного онкодиспансера наградили в Балашихе

Врач перечислила продукты, от которых мужчинам стоит отказаться

«До летального исхода риска не будет»: как псевдокосметологи калечат клиентов

Риски для обеих сторон: кто такие ипотечные доноры и почему опасно использовать эту схему


NYT: Зеленский измотан и обеспокоен из-за неудач ВСУ

Ермак вновь назвал набившие оскомину "условия для переговоров": как последние прислужники Зеленского игнорируют огромные потери Киева


Футболисты «Спартака» и ЦСКА устроили массовую драку на поле

В «Локомотиве» опровергли информацию об интересе к Пруцеву и Зиньковскому

Росгвардейцы обеспечили правопорядок на футбольных матчах Российской Премьер-Лиги в Москве

"Спартак" всухую обыграл ЦСКА в матче с тремя удалениями


Лукашенко прокомментировал начало избирательной кампании в Белоруссии

Побег Алексеева: из "райского сада" Борреля в "Райский сад" Лукашенко



Собянин рассказал о возрождении легендарного стадиона «Локомотив» в Люблине

Сергей Собянин подвел итоги московского Фестиваля колледжей

Собянин поделился планами строительства школ и детских садов в Москве

Собянин: В ближайшие годы в Москве будет построено еще 200 объектов образования


Эксперт назвал реновацию в Москве важным шагом на пути к экологической модернизации

Школьники из Дмитрова поучаствовали в уборке набережной канала имени Москвы

Новый житель в Московском зоопарке: родился детеныш бурой гиены


Фильм «Огниво» возглавил кинопрокат в России

Канье Уэст запланировал провести концерт в Санкт-Петербурге в ноябре

В Котельниках модернизировали детские игровые площадки

Планов громадье. Как Хрущев грезил о Большом Владивостоке


Названы спикеры марафона «Знание.Первые»

Форумы «Семья Поморья» прошли на юге Архангельской области

Аналитики спрогнозировали рост рынка e-commerce по итогам 2024 года до 10 трнл рублей

Архангельск принимает всероссийские соревнования по судомодельному спорту


Историческая хроника «Нас много держава одна» ко Дню народного единства

Выставка-экспозиция «За веру и Отечество»

Час Отечества «Русь могучая, Русь единая».

Литературно-игровая программа «Волшебство осеннего Крыма»


Захарова призвала МВД Эстонии не вмешиваться в дела Эстонской православной церкви

В Австралии умер самый большой крокодил в мире

Известный российский теннисист оставил кровавое пятно после того, как поранился ракеткой на корте

В Котельниках модернизировали детские игровые площадки












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Блинкова на отказе Цуренко вышла во 2-й круг турнира WTA 250 в Мериде, где сыграет с Корнеевой






Хайку

В Австралии умер самый большой крокодил в мире

Планов громадье. Как Хрущев грезил о Большом Владивостоке

Фильм «Огниво» возглавил кинопрокат в России