Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Январь
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31

Şehrin kültür varlıklarına karekod teknoloji kazandıran 'Dijital İstanbul' projesi tanıtıldı

0

İstanbul'da en çok ziyaret edilen tescilli kültür varlıklarının karekod teknolojili panolarla anlatıldığı "Dijital İstanbul" akıllı şehir projesinin tanıtımı yapıldı.

İstanbul Valiliği ve Ziraat Katılım Bankasının katkıları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Başkanlığı ve İl Müftülüğü olmak üzere kentin paydaşları ile hazırlanan "Dijital İstanbul" projesinin İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilen tanıtım programı, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Projeye ilişkin görüntünün izletildiği programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, son 20 yılda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının ecdat yadigarı eserleri ihya ettiğini dile getirdi.

"Kulaktan dolma bilgiler gerçekmiş gibi anlatılıyor"

Gül, 20 senede eserlerin hemen hemen tamamına yakınının restore edildiğini, korunduğunu ve tanıtıma hazır hale geldiğini belirterek, "Bunları İstanbul'umuza gelen yabancılara göstermek artık boynumuzun borcu oldu. Şöyle bir sorunumuz var, özellikle İstanbul'a gelen 17 milyon yabancı misafirimiz var, bunların hemen hemen tamamına yakını da bu eserleri ziyaret ediyor. Bunun dışında da İstanbul'da yaşayan yaklaşık 16 milyon hemşehrimiz var. Çocuklarımız, gençlerimiz, kendimiz gezdiğimizde herhangi bir eserle ilgili bilgi almak istediğimizde bazen kulaktan dolma bilgilerin gerçekmiş gibi anlatıldığına şahitlik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Uygulama ilk etapta 200 camide hayata geçirildi

Gül, yüzyıllardır ayakta duran, kimliğini muhafaza eden ecdat yadigarı eserlerin, kulaktan dolma bilgilerle bir anlamda değerinin düşürüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

""

Proje diğer inanç gruplarını ve sivil yapıları da kapsayacak

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, üç aylara ithafen projeye camilerle başladıklarını anlattı.

Projeyle kültür varlıklarını karekod teknolojisiyle hem bu şehirde yaşayanlara hem de İstanbul'u ziyarete gelen misafirlere yazılı ve sözlü olarak anlatacaklarını belirten Özdemir, projenin ileriki aşamalarda diğer inanç gruplarının mabetlerini ve sivil mimari yapıları da kapsayacağını kaydetti.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, müdürlük olarak bir tarafında yer aldıkları projeyi İstanbullulara tanıtmak için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da İstanbul'un, eski Belediye Başkanı merhum Kadir Topbaş döneminde akıllı şehirler içerisinde önemli bir yeri olduğunu, 6 senedir kentte bu konuda belediye tarafından herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi. Yıldırım, projenin gezerken anlamak açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Proje

"Dijital İstanbul" projesiyle kentte ilk aşamada en çok ziyaret edilen 200 esere karekod teknolojili panolar asıldı. 60 metreden okunabilecek şekilde yerleştirilen karekod teknolojili panolar, hem ziyaretçilerin hem de ziyaret etmeden önce doğru bilgi almak isteyenler için 7/24 yayında olacak.

Karekod uygulamasıyla tescilli kültür varlıklarının bilgilerine, doğru, hızlı ve anlaşılabilir bir şekilde ulaşılacak.

Karekod uygulaması, tüm akıllı cihazlarla uyumlu çalışarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 dilde hizmet verecek şekilde hazırlandı.


Kültür varlıklarımızın peşindeyiz

Kültür Yolu Festivalleri şehirlere renk kattı

Kültür sanata doyduk




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Стефанос Циципас

Стефанос Циципас философски прокомментировал поражение Бадосы от Соболенко на AO-2025






Европа нашла способ обанкротить Москва. Теперь как бы не потерять

У актрисы Галины Польских обнаружили смертельную болезнь

Как улыбаются и не улыбаются студенты духовных академий

«Наш Воробышек» - так футбольный Ростов величал нападающего Александра Воробьёва