Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Февраль
2025
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Bilim adamlarını şaşkına çeviren keşif: Örümcekleri zombiye çeviren bir mantar bulundu

0

BBC’nin Winterwatch belgesel ekibi, nadir görülen Metellina merianae türü mağara örümceğinin tanınmaz hale gelmiş bir bedenini buldu. Örümceğin vücudu, mercan benzeri çıkıntılarla kaplanmıştı.



İrlanda’daki çeşitli mağaralardan ek örnekler toplayan bilim adamları, mantarın yeni bir tür olduğunu belirledi ve ona doğa tarihçisi Sir David Attenborough’un adını vererek Gibellula attenboroughii ismini verdi.

Örümceklerin davranışlarını değiştiriyor

Araştırmacılar, mantarın M. merianae ve Avrupa mağara örümceği Meta menardi üzerinde görüldüğünü tespit etti. Bu örümcekler genellikle ağlarına yakın, gizlenerek avlanıyor.



Bu durum, Brezilya’nın Atlantik yağmur ormanlarında Ophiocordyceps mantarına yakalanan karıncaların sergilediği “zombi” davranışına benziyor.


Araştırmacılar, mantarın örümceklerin sinir sistemini ele geçirerek onları daha açık alanlara yönlendirdiğini düşünüyor.


“Gibellula ile enfekte olmuş örümceklerin mağara tavanlarında görülmesi, mantarın davranışsal bir değişime neden olduğunu gösteriyor,” diyen araştırmacılar, bu konumun hava akımlarıyla mantar sporlarının yayılmasını kolaylaştırabileceğini belirtiyor.

Farklı ortamlarda farklı şekiller alıyor

Genetik analiz, mağaralarda ve barut deposunda bulunan mantar örneklerinin aynı türe ait olduğunu gösterdi. Ancak bulundukları ortama göre farklı şekiller aldıkları tespit edildi.



Buna karşılık, mağaralarda hava akımlarının sporların yayılmasına katkı sağladığı düşünüldü.


Yeni türler keşfedilebilir

Araştırmacılar, benzer mantarların Galler’de de tespit edildiğini ve enfekte örümceklerin mağara bulunmayan bölgelerde de görüldüğünü belirtiyor.



Geçmiş araştırmaları inceleyen bilim adamları, Britanya Adaları’nda bu mantarın daha fazla türünün keşfedilmeyi beklediğini düşünüyor. Çalışma, Fungal Systematics and Evolution dergisinde yayımlandı.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Александр Бублик

Крик сына помешал Бублику. Казахский теннисист попросил семью покинуть трибуны






БТИ ответит на вопросы жителей Воскресенска по гаражной амнистии 12 февраля

Москвичка потерялась в горах Кабардино-Балкарии, спустившись по крутому склону

Музей нонконформизма представит выставку работ художников-шестидесятников «Пробуждение»

Три торговых центра построят во Внукове и Коммунарке