Se upp för ”wokewashing”!
”Wokewashing” kommer efter ”greenwashing”. Hur ska man fatta IPCC-rapporten? Och så här låter en klimatkris.
Det blir allt tydligare vad som kommer i klimatförändringarnas spår. Stormar, översvämningar och annat extremväder kräver svåra och dyra klimatanpassningar för att säkra infrastrukturen, men vem som faktiskt bär det fulla ansvaret för att det ska ske är oklart.
Att bygga nytt på rätt sätt är en utmaning, men att säkra upp befintliga byggnader och städer mot ett allt osäkrare klimat är långt svårare.
Kommunerna har det främsta ansvaret för samhällsplaneringen, men det visar sig att skillnaderna mellan hur långt de kommit med klimatanpassningen är stora. Skånska Lomma är bäst i klassen, men bara drygt hälften av de svenska kommunerna har fattat ett politiskt beslut om att arbeta med anpassning och ännu färre har satt upp mål för arbetet är en stor risk, enligt uppgifter från Svenska miljöinstitutet.
Sommarens regnoväder i Gävle med stora översvämningar som följd är sannolikt ingen engångsföreteelse. Och även om MSB:s råd att bygga tillfälliga barriärer av sand och jord och att det gäller att lära sig att pumpa inte går att klandra, så är det åtgärder som endast fungerar när katastrofen är ett faktum.
Jag läser Elizabeth Kolberts bok ”Under en vit himmel” som varsamt skriver fram människans iver att förändra naturen. Det handlar om floder som styrs om, gamla synders koldioxid som fångas in och idéer om reflekterande stoft som ska spridas i atmosfären och lägga sig som ett köldtäcke kring jorden.
Hon besöker New Orleans, 16 år efter att orkanen Katrina vattenfyllde staden. Numera har trakten ett dräneringssystem i världsklass med skyddsvallar och pumpanordningar. Men hon möter en paradox – för ju mer vatten som pumpas bort, desto snabbare sjunker staden.
Det var det där med orsak och verkan.
Koldioxidsugar på löpande band
Världens största anläggning för koldioxidreduktion ur luften (Direct Air Capture) har öppnat på Island. SvD besökte projektet när de var i sin linda. Men trots att de nu byggt ut och till slut öppnat med buller och bång, så är effekten fortsatt liten och kostnaderna höga. Totalt handlar det om att fånga in utsläpp som inte ens motsvarar 1000 bilar.
”Wokewashing” – oljebolagens nya strategi
De stora fossilenergiföretagen byter strategi, skriver The Guardian. De använder sig nu av budskap som social rättvisa, för att legitimera sin egen verksamhet. Woke betyder egentligen ”uppvaknad”, men beskriver också en person som är medveten om och engagerad i frågor om ras och social rättvisa.
Och fossilindustrin vänder sig nu till unga engagerade personer med nya typer av budskap.
BP är stolta över sina digitala innovationer på den nya, oljeborrningsplattformen i Mexikanska golfen, medan Shell berättar att på att de stöttar kvinnor i traditionellt mansdominerade jobb.
”Genom att bagatellisera hur brådskande klimatkrisen är har industrin nya verktyg för att fördröja ansträngningarna för att begränsa utsläppen av fossila bränslen”, skriver tidningen.
Konsten att göra IPCC-rapporten begriplig
Det är svårt att tillgodogöra sig vetenskapliga artiklar om man inte själv är forskare eller besitter specialkunskaper på området. IPCC-rapporten är inget undantag och att den dessutom omfattar tusentals sidor gör det inte enklare. Därför välkomnas alla försök att förklara och reda ut vad den verkligen säger.
Flera universitet har bjudit in till diskussion och Sveriges radio förklarar här på 20 minuter ut de fem viktigaste slutsatserna av FN:s klimatrapport.
Om det ändå är alltför krångligt att förstå kurvor och om diagram över temperaturavvikelser och ett allt hetare klimat så ger SVT dig en chans till att lyssna in klimatets eget crescendo i sitt nyhetsbrev Klimatkrisen. De har helt enkelt tonsatt dygnsmedeltemperaturen år för år i Sverige och världen.