Добавить новость
ru24.net
World News
Сентябрь
2021

Cum vor fi afectați moldovenii de noile restricții anti-COVID-19

0
În R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență la nivel național pe 50 de zile introdusă de autorități pentru a preveni o agravare și mai mare a pandemiei de COVID-19. De sâmbătă 11 septembrie, vor aplica noi restricții, dintre care cea mai importantă este obligația ca adulții să prezinte certificatul de vaccinare, testul negativ sau alte certificate medicale similare pentru a putea participa la unele evenimente publice, de la concerte în aer liber, la spectacole de teatru sau petreceri în cluburi. Aplicarea restricțiilor a fost o problemă încă de la începutul pandemiei, fie că a fost vorba de exces de zel, ca atunci când poliția a dat amenzi cu nemiluita pentru plimbarea pe stradă fără mască, fie că zelul a lipsit cu desăvârșire, ca atunci când nimeni nu a purtat mască în transportul public aglomerat, fără vreo teamă de pedepse.Cum va fi de data aceasta, sub noua putere? S-a interesat Liliana Barbăroșie:




 


Cu o zi înainte de intrarea în vigoare, a obligativității vaccinării sau, după caz, a altei dovezi de ne-infectare pentru participarea la evenimente publice, autoritățile sanitare nu au pus în circulație vreo instrucțiune.


Daniela Demișcan, o șefă de direcție din cadrul Ministerului Sănătății, ne-a explicat totuși câteva detalii:


„De exemplu, dacă vorbim despre accesul persoanelor, la un eveniment cine dă acces? Organizatorii. Doar oricum omul intră la eveniment în baza unui tichet. Și atunci, pe lângă tichet, prezinți și certificatul de vaccinare sau rezultatul unui test. Noi, pentru certificatul de vaccinare, am făcut și opțiunea de descărcare de pe aplicația mobilă. Dacă nu, îl ai la mână și îl prezinți.”




Obligatorii, potrivit deciziei recente a comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, deja de sâmbătă, 11 septembrie, noile rigori au și creat dificultăți instituțiilor vizate primele, printre ele teatrele. Daniela Burlaca este directoarea unui teatru de la Chișinău - Geneza Art - care avea vândute, în momentul apariției deciziei, toate biletele, pentru două spectacole din acest weekend:


„De ieri deja oamenii au început să returneze biletele. Pentru că, vrem nu vrem, foarte multă este nevaccinată și noi oricum o să ne pierdem publicul. Cu multă strictețe am respectat toate regulile de până acum și ne vom conforma și acum, bineînțeles, mai ales că noi, fiind un teatru privat, ne dorim probabil cel mai mult să activăm, pentru că aceasta e singura noastră sursă de venit. Nu-mi imaginez azi să fie un lockdown, pentru că jumătate din echipa mea va fi nevoită să emigreze și înțeleg că e o decizie luată în baza științei, dar e foarte complicat, pentru că țara noastră nu este pregătită de așa ceva.”




Acum câteva săptămâni, autoritățile guvernamentale moldovene au anunțat și proprietarii de restaurante sau cafenele că ar trebui să se pregătească să verifice vaccinarea la intrarea în local, dar s-au ciocnit de multă nemulțumire într-un sector dintre cele mai afectate de criza sanitară de până acum. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), ne-a povestit la ce etapă a ajuns asociația sa în tratativele purtate de atunci cu autoritățile:


“Am avut o ședință cu doamna. prim ministru în această săptămână, respectiv, pentru evitarea unui lockdown, dna premier vrea să meargă pe introducerea unor restricții mai dure, în mai multe domenii de activitate, printre care și sectorul HoreCa. Restricțiile ar putea fi de ordin covid free, ceea ce ar presupune că banchetele, nunțile, cumetriile s-ar desfășura doar în situația în care participanții fie sunt vaccinați sută la sută, fie sunt testați. Ceea ce ține de activitatea cotidiană a restaurantelor, a localurilor, deocamdată mai este loc de discuții – fie în regim covid free, fie mai lucrăm în baza restricționărilor de bază existente – distanțare socială, măsuri sanitare, capacitate redusă. Deocamdată, acestea sunt restricțiile pe care le discutăm și ne așteptăm la o decizie cu privire la HoreCa săptămâna viitoare.”




Ar putea, însă, autoritățile moldovene aplica, după exemplul altor state, testarea rapidă, pentru nevaccinați, la intrarea în localuri, fie de agrement, fie de alimentație publică? Daniela Demișcan spune că e puțin probabil:


„Noi asigurăm vaccinul – deci putem asigura puncte de vaccinare. Nici nu știu dacă este încurajarea la testare. Mai degrabă este vorba de încurajare la vaccinare”...




Șefa de la sănătate, Ala Nemerenco, a vorbit anterior și despre un sistem electronic de monitorizare a certificatelor de testare sau vaccinare. Programat să fie elaborat până la început de octombrie, sistemul va fi gata totuși deja în această lună, a anunțat recent ministra Nemerenco.


Privite în general ca o măsură necesară pe fundalul unui nou și semnificativ salt în statistica de infectări, încercările autorităților de a extinde vaccinarea prin reguli ca cele de acum au stârnit și mai multe critici, una fiind că ar comunica defectuos cu cei pe care îi vizează cu restricții, iar alta - că ar opera cu ele pe un fundal total nepregătit.



Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Российская теннисистка Касаткина вылетела из топ-10 рейтинга WTA






Выкуп смартфона. Авито тестирует новую программу с крупным ретейлером

Великобритания и Канада ввели санкции против Белоруссии после выборов

Рязанских подростков госпитализировали из «Москва-Сити» с отравлением психотропными веществами

Беглов на встрече с Путиным сообщил о росте внутреннего туризма в Петербурге