پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل: طالبان حکومت همهشمول ایجاد کنند
پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد موضع مشترک در مورد افغانستان اتخاذ کرده اند.
ایالات متحده امریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه روز چهارشنبه (۲۲ سپتمبر) در یک نشست در نیویارک گفتند که بر طالبان فشار وارد میکنند تا پس از رسیدن به قدرت از راه نظامی، اکنون حکومت همهشمول ایجاد کنند.
چین و روسیه در ماه گذشته به قدرت رسیدن طالبان را شکست امریکا خوانده و تعهد سپردند که با طالبان همکاری کنند، اما هیچ یک از اعضای شورای امنیت سازمان ملل تا هنوز دولت فعلی طالبان را به رسمیت نشناخته اند.
طالبان در ۱۵ اگست وارد کابل شده و قدرت به دست گرفتند، آنها نخست در هفتم سپتمبر بخش از کابینه سرپرستشان را اعلام کردند که بیشتر آنها افراد مربوط به طالبان یا حامی آنها را تشکیل میداد.
طالبان سهشنبه گذشته کابینهشان را گسترش داده و برخی افراد دیگر را معرفی کردند و گفتند که در این میان مسلکی بودن و همهشمول بودن در نظر گرفته شده.
هنوز هم به هیچ زنی در این کابینه جای داده نشده است و این مساله انتقادهایی را در پی داشته است.
انتونیو گوترش٬ منشی عمومی سازمان ملل پس از جلسه شورای امنیت سازمان ملل به خبرنگاران گفت که اعضای شورای امنیت خواهان یک افغانستان صلحآمیز و باثبات اند که در آن کمکهای بشردوستانه بدون مشکل و تبعیض توزیع شود.
گوترش گفته که خواهان افغانستانی اند که در آن حقوق زنان و دختران رعایت شود، کشوری که در آن برای تروریستها پناهگاۀ امن وجود نداشته باشد و حکومت فراگیر با نمایندگی از همه اقشار جامعه ایجاد شود.
وزیران خارجه امریکا، بریتانیا، فرانسه، و روسیه در این نشست حضوری اما وزیر خارجه چین در آن بگونۀ آنلاین اشترک کرد.
نشست آنها یک ساعت طول کشید.
آژانس خبری فرانس پرس به نقل از یک مقام امریکایی گزارش داده که در این نشست هماهنگی زیاد میان اشتراک کنندهها وجود داشت و امیدواری وجود دارد که طالبان ممکن به حقوق زنان و دختران احترام بگذارند.
این مقام که نامش گرفته نشده گفته٬ فکر نمیکند که هیچ کشوری، به شمول چین، از کابینه فعلی طالبان راضی باشد و آن را به رسمیت بشناسد.
لیز تروس، وزیر خارجه بریتانیا این نشست را سازنده خوانده است.
پیش از برگزاری نشست وزیران خارجۀ پنج کشور عضو دایمی شورای امنیت ملل متحد، ژانگ یون سفیر چین در سازمان ملل متحد به خبرگزاری فرانس پرس گفته بود که همۀ اعضای شورای امنیت خواهان یک دولت همهشمول در افغانستان اند.
پیش از این چین بر ایالات متحده امریکا به دلیل توقف میلیاردها دالر مربوط به افغانستان انتقاد کرده بود، اما در عین حال پیکنگ نمیخواهد کشور همسایهاش پایگاه گروههای تندرو خارجی باشد.