Un activist tătar din Crimeea, amenințat cu o pedeapsă mai aspră pentru „sabotaj”
Autoritățile din Crimeea l-au reținut pe Dzelyal și pe alți patru activiști tătari la începutul lunii septembrie, acuzându-i că ar fi sabotat un gazoduct în apropierea capitalei regionale, Simferopol, o acuzație respinsă de Kiev ca fiind falsă.
Dzelyal este vicepreședintele adunării de autoguvernare a tătarilor din Crimeea, Mejlis, care a fost interzisă în Crimeea după anexarea peninsulei de către Rusia în 2014.
Inițial, el a fost acuzat de complicitate la sabotaj, dar avocatul său a spus astăzi că acuzația a fost mărită și acum este acuzat că ar fi fost un participant activ la presupusul complot.
Dzelyal este acum acuzat că a comis sabotaje ca parte a unui grup organizat, precum și că ar fi achiziționat sau depozitat ilegal explozivi, potrivit avocatului său. Dacă va fi găsit vinovat ar putea fi condamnat până la 20 de ani de închisoare. FSB-ul a acuzat, de asemenea, serviciile de informații militare ucrainene că au achiziționat un dispozitiv exploziv și au promis o recompensă de 2.000 de dolari presupusului sabotor pentru plantarea acestuia.
De când Rusia a ocupat Crimeea, autoritățile ocupante au trimis în judecată zeci de tătari din Crimeea pe fondul a ceea ce grupurile pentru apărarea drepturilor omului și guvernele occidentale au descris drept o campanie de represiune împotriva membrilor comunității tătare din Crimeea de limbă turcă și a altor persoane care s-au pronunțat împotriva preluării de către Moscova a peninsulei.
UE a cerut eliberarea celor cinci activiști tătari din Crimeea, declarând că Bruxellesul „consideră detențiile motivate politic și ilegale în conformitate cu dreptul internațional”.
Statele Unite au solicitat „autorităților de ocupație rusești” să-l elibereze imediat Dzelyal și „pe încă cel puțin 45 de alți tătari din Crimeea”, și au acuzat Moscova de detenții motivate politic împotriva membrilor Mejlisului și conducerii acesteia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acest caz împotriva celor cinci activiști tătari este o represiune a Rusiei împotriva summit-ului inaugural al Platformei Crimeea, o inițiativă internațională inițiată de Kiev menită să pună capăt ocupării peninsulei Crimeea de către Rusia.